COVID-19

Platforma “Prijatelji Sandžaka” uputila dragocenu pomoć Covid bolnici

U novopazarsku privremenu Covid 19 bolnicu stigao je kamion medicinske pomoći koju je uputila Platforma “Prijatelji Sandžaka” koja deluje u Turskoj. Kamion sa svom potrebnom medicinskom opremom biće, kako ističu, od velike koristi kako bolesnicima Covid bolnice tako i lekarima i medicinskom osoblju.

Kamion koji je iz Turske uputila organizacija “Prijatelji Sandžaka danas je stigao u privremenu Covid bolnicu u Novom Pazaru. Ova donacija je od velikog značaja za našu zemlju tim pre što dolazi od sandžačke dijaspore, istakao je direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović. On je takođe  pojasnio o kakvoj se pomoći radi: ” Dobili smo sredstva za higijenu, peškire, mašine za kafu i čaj i mašine za pranje suđa. Izuzetno su nam značajni pristigli kombinezoni, 1000 komada, uz 20 000 maski, sapune i deterdžente”.

U ime svih građana Novog Pazara zahvalnost organizaciji “Prijatelji Sandžaka”i svim donatorima koji pomažu našim sugrađanima, uputio je gradonačelnik Nihat Biševac.“Kad imamo prijatelje, sve ćemo teškoće lakše i brže prevazići. Za nas je izuzetno značajno i to što znamo da su ljudi iz ovih krajeva, koji žive i rade u Turskoj, uvek tu za nas, za sve naše građane i da će u nevolji pomoći, kao što su to činili i do sada. Bošnjaci u Srbiji, na drugoj strani, istorijski daju izuzetan doprinos dobrim odnosima Srbije i Turske, koji su u poslednjem period na najvećem nivou”, kazao je gradonačelnik Biševac, iskazujući zahvalnost svim donatorima za dragocenu pomoć Novom Pazaru.

“Ova je donacija potvrda da sa građanima Turske, građani Sandžaka imaju neraskidive veze i most su saradnje Srbije i Turske. Ovo je samo dio donacije, dok drugi dio ide ostalim sandžačkim opštinama. Zahvaljujem se predsedniku Rrepublike Turske, Redžepu Taipu Erdoganu, kome sam ispred BNV uputila pismo za pomoć,  “Prijateljima Sandžaka” i svim našim dugoročnim, iskrenim prijateljima”, kazala je predsednica BNV Jasmina Curić.

Podsetimo i to da su proslavljeni košarkaš Mirsad Jahović i firma “Bayegan”  vlasnice Ruye Bayegan čiji su roditelji poreklom iz Sandžaka, otac iz Sjenice a majka iz Novog Paazara, kupili rendgen aparat u Istanbulu i on je u rekordnom roku dopremljen ovdašnjoj Covid bolnici.
Donatorka Ruye Bayegan, poznato je ime u petrohemijskoj industriji, na poziv Jahovića da pomogne u opremanju Covid bolnice u Novom Pazaru brzo je odgovorila i stavila se na raspolaganje za svaku vrstu pomoći svom Sandžaku u ovoj situaciji.
Za opremanje Covid bolnice zaslužne su mnoge ličnosti. Kako je ranije istakao počasni konzul Srbije u Edrenu Salih Akgul, on je ispred organizacije Prijatelji Sandžaka za pomoć zahvalio i Mahiji Čilerdžić i Hasanu Sambandžiju, i operativnom timu Adrie i Natransa Ajketinu Aćaru i Azri Derdemez, te Ademu Soyu, Gani Mustafaolu, Zatšf Alpu, Merd Gjuvenu, Osman Biliru, Mehmetu Emšn, Arslan Sulejmanu, Ozbajrak Keršnu i mnogim drugim donatorima.

Deo donacije namenjen je i bolnicama u Kraljevu, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

Podsetimo- Republika Turska i njene institucije su od izbijanja epidemije COVID-19 do danas gradjanima Sandžaka u 4 navrata pomogla.

Po nalogu predsjednika Erdoğana prvi kontigent pomoći koji sadrži:
-3240 komada sredstava za dezinfekciju ruku od 150 ml
-1440 komada sredstava za dezinfekciju ruku od 500 ml
-3360 boca od 354 ml antibakterijskog tečnog sapuna
-1920 komada antibakterijskog sapuna
-2016 boca od 500 ml tečnog sapuna
-2160 boca šampona od 750 ml
-1 mobilni rendgen aparat koji je donacija kompanije “Bayagan” i proslavljenog košarkaša Mirsada (Turkdžan) Jahovića čija je vrijednost preko 35.000 $.

Organizacija “Prijatelji Sandžaka” šleper pomoći za bolnice u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici.

Agencija TIKA 250 prehrambenih i 250 higijenskih paketa za najugroženije u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Agencija TIKA, 20.000 maski i sredstva za dezinfekciju površina, ruku, sapuna, rukavica.

Nisu nam jasni napadi na Tursku i pored toga što je jedina u ovom teškom trenutku koja je sa nama i koja nam pomaže.

M.J.

Podeli