EkonomijaVesti

Setva kukuruza u Srbiji počinje ove sedmice: Seme čekalo toplije oranice

Snežne padavine i mrazevi proteklih dana pomerili su nakratko početak setve kukuruza u Srbiji, ali ukoliko se prognoze meteorologa obistine, taj veliki posao mogao bi da počne krajem prve sedmice aprila, odnosno u terminima kao i prethodnih godina.

Sneg je nakvasio i ohladio zemljište pa bi trebalo sačekati da se ono prosuši i zagreje na deset do 12 stepeni, na dubini pet do sedam centimetara, pa onda sa sejalicama ući u njive – kaže za “Novosti” dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Ove nedelje temperature vazduha “skočile” su na oko 19 stepeni i ne očekuju se nove padavine, kako je i prognozirano, to znači da su se oranice zagrejale i stvoreni su neophodni uslovi za setvu, koja bi trebalo da bude obavljena tokom aprila, u optimalnom roku.

Ne bi valjalo da setvu produžimo i u maju jer bi tako svaki dan zakašnjenja prouzrokovao vidljivo sniženje prinosa – upozorava Bekavac i napominje da se moraju uložiti maksimalni napori kako bismo, u uslovima vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, setvu obavili što bolje i tako obezbedili prehrambenu sigurnost.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo blagovremeno je obezbedio i ratarima distribuirao dovoljne količine semena najkvalitetnijih novosadskih hibrida kukuruza i ostalih ratarskih i povrtarskih kultura, napominje Dušan Šikoparija, pomoćnik direktora te institucije od nacionalnog značaja, i dodaje da zaposleni u doradi semena rade po smenama, u skladu sa Uredbom o vanrednom stanju zbog epidemije.

POVRŠINE

KUKURUZ će ovog proleća zauzeti površinu od 950.000 do milion hektara, što je više nego lane, kada je tom žitaricom bilo posejano 920.000 hektara.

 

Izvor: Novosti

Foto: N. Živanović

 

Podeli