COVID-19Vesti

U Srbiji još 292 obolela i sedam umrlih

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 292 obolela od korona virusa i sedam smrtnih slučajeva. Ukupno je do sada zaraženo 2.200 ljudi, a preminulo je 58.

U poslednja 24 sata testirana su 1.192 pacijenta od kojih je 292 bilo pozitivno.

Do sada je u Srbiji ukupno 1.197 osoba hospitalizovano, 101 na respiratorima, a testirano 8.552 osobe.

Od juče su preminule tri osobe muškog pola, četiri ženskog pola, a njihov prosek godina je 64,5.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se broj testiranih iz dana u dana povećava i da očekuje dalji porast testiranja narednih dana.

Prema njegovim rečima, podaci poslednjeg topografskog pregleda od pre dava dana pokazuju da je najveći broj zaraženih u Beogradu – 876, dok je u Nišu 90, Novom Sadu 86, Ćupriji 83, Valjevu 59, Kruševcu 55, Čačku 32, Leskovcu 30, Kragujevcu 28, Paraćinu 27, Vranju 25, Zaječaru 25, Jagodini 24 a u Pančevu 22.

U Novom Pazaru je 21 oboleo, Surdulici 19, Subotici 16, Užicu 15, Požarevcu 12, Kraljevu 12, Kosovskoj Mitrovici 11 kao i u Pirotu dok je u ostalim mestima broj inificarnih manji od deset.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kon je rekao da su magacini sa zaštitnom opremom i dalje puni, ali da se distribuiraju sukcesivno po ustanovama i gradovima.

„Ako neko misli da je zahtev tako što viče – treba mi oprema, to nije zahtev. Neće dobiti opremu onaj ko je zvanično ne traži“, objasnio je Kon dodavši da svaka bolnica ili ustanova mora da podnese zahtev ako im treba oprema i u kojoj količini.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević navela je da do danas 178 osoba otpušteno sa bolničkog lečenja, od kojih 60 u privremenim bolnicama čeka rezultate drugog testa nakon što su prvi put bili negativni.

Što se tiče zdravstvenih radnika u Srbiji, ona je rekla da je dosad testirano 868 osoba od kojih je 160 bilo pozitivno. U ukupnoj strukturi obolelih od korona virusa 8,38 odsto čine medicinski radnici.

U Kliničkom centru Niš obolelo 27 zdravstvenih radnika

Kisić Tepavčević rekla je da je u Kliničkom centru Niš novim korona virusom zaraženo 27 zdravstvenih radnika, ne precizirajući detalje.

Ona je na konferenciji za novinare Vladinog Kriznog štaba kazala da je u Nišu pozitivno na Covid 19 i još sedam radnika Doma zdravlja, troje radnika Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika i jedan iz Instituta Radon u Niškoj Banji.

KC Niš danas je odbio da odgovori na preciznija pitanja Danasa o broju zaraženih, hospitalizovanih, suspektnih i izolovanih zdravstvenih radnika te ustanove, kao i sa kojih su oni klinika.

KC nas nije obavestio da ne može da odgovori, navodeći razloge, kako je to umeo da čini u nekim od prethodnih slučajeva.

Na ista pitanja danas je odbio da odgovori i epidemilog Branislav Tiodorović, član Vladinog kriznog štaba, predsednik gradskog Saveta za zaštitu zdravlja i specijalni savetnik niškog Instituta za javno zdravlje, upućujući nas na KC Niš, koji je, kako je naveo, „jedini ovlašćen po najnovijem stavu Vlade“.

Kada smo ga upitali koji je to „najnoviji stav Vlade“ i da li je i gde takav „stav“ objavljen, dobili smo odgovor: „Molim Vas pustite me da radim jer sam u velikoj gužvi“.

Dodao je, ipak, da ćemo podatke koje tražimo imati „onog trenutka kada on bude imao proverenu informaciju“.

Tiodorović ni prethodno nije odgovarao na pitanja našeg lista o situaciji i posledicama oboljevanja od Covid-a 19 u Nišu, upućujući nas uvek na KC, Kliniku za infektivne bolesti ili Institut za javno zdravlje, čak i u vreme kada je bio na snazi Vladin Zaključak kojim se stavlja pod kontolu informisanje o stanju i posledicama oboljevanja od Covid- 19, te određuje da je za to nadležan islključivo Krizni štab.

Istovremeno, o većini pitanja koja smo postavljali govorio je za druge medije.

Prema nezvaničnim izvorima našeg lista iz KC, među obolelim zdravstrvenim radnicima su i oni iz Urgentnog centra, Korona centra i Klinike za plućne bolesti, kao i direktori pojedinih klinika i anesteziolozi.

Oni su kazali da su oboleli i medicinski radnici iz Ginekološko akušerke klinike, Klinike za nefrolohiju, Klinike za hematologiju, Klinike za kardiologiju, Klinike za plastičnu hirurgiju, Klinike za kožne i polne bolesti.

Testirano 280 zdravstvenih radnika

Kisić Tepavčević je kazala da je u Nišavskom okrugu testirano 280 radnika u zdravstvenim ustanovama, od kojih je 54 pozitivno na Covid- 19.

Od ukupnog broja pozitivnih 47 su zdravstveni radnici, od kojih su 29 lekari, a 18 medicinske sestre.

Od 47 zdravstvenih radnika, 15 je hospitalizovano, a četiri su smeštena u privremenoj bolnici u Sportskoj hali Čair. Još 32 zdravstvena radnika nalaze se u kućnoj izolaciji.

 

 

Izvor: Danas

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Podeli