DruštvoVesti

Imenovan privremeni odbor škole, SDA i BNV osuđuju postupak Ministarstva

Ministarstvo prosvete imenovalo je prIvremeni školski odbor u Osnovnoj školi Avdo Međedović. SDA Sandžaka i Bošnjačko nacionalno vijeće ovakav postupak oštro osuđuju.

Članovi Privremenog školskog odbora Osnovne Škole Avdo Međedović, koje je Ministarstvo prosvete imenovalo, a čiji mandat je počeo da teče juče su: Enis Ujkanović, Almir Pramenković, Admir Muratović, Esad Kolašinac i Ferida Divanefendić.

Problem u toj novopazarskoj školi traje već nekoliko meseci, i nastao je imenovanjem vršioca dužnosti direktora od strane resornog ministarstva.

Zbog imenovanja Safeta  Smailovića, koji nije bio zaposlen u školi Avdo Međedović i nije učestvovao na konkursu protestvovala je grupa uposlenika škole i roditelja. Oni su Ministarstvo prosvete i ministra Mladena Šarčevića optužili za kršenje zakona i nepoštovanje rezultata sprovedenog konkursa.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da se radi o najnovijem nasrtaju Vlade Republike Srbije na bošnjačke nacionalne institucije i ustanove od posebnog značaja za Bošnjake u Sandžaku.

U pismu upućenom zvaničnicima EU on, između ostalog, navodi da se vrhunac bezakonja i pritisaka  dogodio odlukom Ministarstva prosvete kada je, tvrdi, nasilno i nezakonito imenovan privremeni školski odbor u kome su svi imenovani funkcioneri i partijski jastrebovi iz stranke vladajućeg režima.

Postupak Ministarstva i ministra Šarčevića najoštrije je osudilo i Bošnjačko nacionalno vijeće koje smatra da je protivpravno razrešen Školski odbor Osnovne škole “Avdo Međedović” u Novom Pazaru, te da se takvim postupkom suspenduju manjinska i ljudska prava Bošnjaka u Srbiji.

 

 

Senada Kalić

 

Podeli