DruštvoVesti

Dr Nurković: Terapija konvalescentnom plazmom mogući lek za infekciju korona virusom

Svetski priznati novopazarski medicinski stručnjak dr Jasmin Nurković smatra da bi lečenje obolelih od korona virusa bilo moguće terapijom konvalescentnom plazmom.

“Dok je za spravljanje efikasne vakcine i njene rutinske primene protiv Covid19 infekcije potrebno od godinu i po do dve, možda se brže rešenje ipak nalazi sa “druge strane imuniteta”- kaže za RtvNp dr Nurković.

Nurković smatra da “pacijenti koji su već izlečeni od infekcije korona virusom u svojoj krvi, tj. krvnoj plazmi sadrže antitela protiv virusa. Ta antitela se mogu izolovati i pod posebnim i strogo kontrolisanim uslovima dati oboleloj osobi. Na taj način postiže se pasivna imunizacija veštačkim putem. To je već poznati postupak za neke druge bolesti, npr. besnilo i tetanus”.

“Osim veštačkog pasivnog imuniteta, postoji još i prirodni pasivni imunitet koji beba dobija pri dojenju, kada majka predaje svoja antitela ne bi li je zaštitila od bolesti” – rekao je Nurković i dodao da su Kinezi i Amerikanci već dobili prve ohrabrujuće rezultate svojih studija.

K. R.

Podeli