PolitikaVesti

Sjeverna Makedonija postala 30. članica NATO-a

U State Departmentu danas je deponiran Instrument za pristupanje Sjeverne Makedonije Alijansi.

Sjeverna Makedonija danas poslijepodne postala je 30. članica NATO-a, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Nikola Dimitrov.

On je s ambasadoricom SAD-a u Skoplju Kate Mary Burns videovezom “prisustvovao” deponiranju Instrumenta za pristupanje Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskom sporazumu.

Taj je dokument u State Departmentu deponiran posredstvom Ambasade Sjeverne Makedonije u Washingtonu.

“S ambasadoricom SAD-a bio sam svjedok posljednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je počeo 1993. Put od 23 godine završen je sada, prije nekoliko sekundi, i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO-a”, rekao je Dimitrov u online izjavi, prenijela je agencija Beta.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije najavio je da će 30. marta makedonska zastava biti podignuta u sjedištu NATO-a u Briselu i Zapovjedništvu savezničkih snaga u Norfolku, u Virginiji.

“Imat ću čast 2. aprila biti prvi predstavnik Sjeverne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO-a, koji će biti održan videokonferencijom”, rekao je Dimitrov.

Nešto ranije predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da će Sjeverna Makedonija kao društvo morati napraviti još mnogo toga da bi postigla standarde koje ima jedna članica NATO-a.

“Zbog toga, kada se prebrodi kriza s epidemijom, očekujem da nadležni politički faktori usmjere sve kapacitete prema postizanju krajnjeg cilja što je prije moguće.”

Put do članstva

Parlament Sjeverne Makedonije sa 114 glasova “za” u februaru je usvojio Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma, o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

Zakon je stupio na snagu nakon što je Španija ratificirala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije Alijansi.

Sjeverna Makedonija počela je postupak priključenja NATO-u u drugoj polovini 2018. nakon što je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu. To se dogodilo nakon što su Skoplje i Atina postigli sporazum u sporu o imenu države.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Podeli