EkonomijaVesti

PREVARA SA PENZIJAMA Svi građani kojima su putem SMS-a traženi lični podaci u vezi sa isplatom treba to da PRIJAVE

Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na otkrivanju počinilaca krivičnih dela koji su građanima slali SMS poruke u kojima se od njih, kao klijenta banke, traže lični podaci i bankarski podaci.

Oni pozivaju sve građane koji su se našli u ovoj situaciji da to prijave Odeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala na imejl adresu vtk@mup.gov.rs ili preko Udruženja banaka Republike Srbije.

“Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzelo je sve mere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih dela”, navedeno je u saopštenju ministarstva.

U poslednjih par dana jedan broj građana dobio je lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se od njih traži da dostave lične podatke, jedinstveni matični broj građana, broj žiro-računa u banci, PIN kod i druge slične podatke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozoravaju javnost da se radi o prevari i apeluju na građane da sa povećanom pažnjom čuvaju svoje lične i poslovne podatke, kako bi se sačuvali od mogućih prevara.

Udruženje banaka Srbije, kao i poslovne banke u Republici Srbiji obavestili su klijente da će ih u kontekstu isplate penzija kontaktirati, što može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka, ali da u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti lične i bankarske podatke.

 

Izvor: Blic

Foto: ANA PAUNKOVIĆ / RAS SRBIJA

 

Podeli