DruštvoSvetVesti

Broj umrlih od korona virusa u svetu premašio 14.900

Oko 345.000 ljudi širom sveta zaraženo je koronavirusom, dok je više od 14.900 osoba preminulo. U Crnoj Gori prvi smrtni slučaj. Iako je među poslednjim zemljama Evrope zabeležila prvi slučaj Kovida-19, u Turskoj rapidno raste broj zaraženih.

Kao pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa, Rusija je u Italiju poslala devet aviona sa ekspertima i medicinskim sredstvima.

Novi smrtni slučaj u Albaniji, ukupno peti.

Slovenačke vlasti potvrdile su treći smrtni slučaj koji je povezan sa koronavirusom, pošto je na odeljenju za zarazne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljani preminuo 67-godišnjak sa više osnovnih bolesti.

Veliki skok broja zaraženih u Hrvatskoj – od nedelje u 16 časova registrovana su nova 52 slučaja, a ukupno 306. Tamošnje vlasti najavile su zatvaranje gradova.

U Albaniji preminula četvrta osoba od posledica zaraze.

Indeksi na evropskim tržištima pali su na osmogodišnji minimum, nakon što je nekoliko zemalja pooštrilo mere radi suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

Broj inficiranih koronavirusom u Austriji dostigao je jutros 3.611. Od početka epidemije preminulo je devet ljudi, a 16 osoba je izlečeno.

Nakon što je utvrđeno da je pozitivna na Kovid-19, 12-godišnja devojčica iz SAD priključena je na respirator i životno je ugrožena.

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata najavile su da će na dve nedelje suspendovati putnički avio-saobraćaj zbog epidemije koronavirusa, javila je tamošnja agencija VAM. Odluka će stupiti na snagu u narednih 48 sati.

Pored suspenzije saobraćaja, Ministarstvo zdravlja UAE najavilo je zatvaranje tržnih centara.

Dok su SAD zabeležile novih 1.355 slučajeva i 38 preminulih od koronavirusa, zaposleni u Tajnoj službi bio je pozitivan na Kovid-19.

Kako se navodi u saopštenju, neimenovani agent se nalazi u karantinu i ističe se da nije bio u kontaktu sa drugim zaposlenima niti štićenim osobama. Tajna služba je posvećena očuvanju zdravlju svojih zaposlenih, štićenih osoba i javnom zdravlju, dodaje se u saopštenju.

Za čak 50 odsto skočio je broj umrlih od posledica zaraze koronavirusom u Kanadi, pa su tamošnje vlasti zapretile da će kažnjavati građane koji se ne budu držali preventivnih mera.

Sa 13 u preminulih u subotu, broj smrtnih slučajeva došao je do 20, a zaraženih sa 1.099 na 1.430.

U gotovo svim zemljama sveta uvede su zaštitne mere – zatvoreni su kafići, restorani i tržni centri, a zabranjeni su veći javni skupovi.

Izvor: RTS / A. Ni.

Foto: https://www.worldometers.info/coronavirus/

 

Podeli