Društvo

Novi Pazar i dalje bez korone, dva uzorka na analizi

Prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje dr Šefadila Spahića u Novom Pazaru nije potvrđen ni jedan slučaj obolelog od korona virusa, tako da je epidemiološka situacija nepromenjena u odnosu na jučerašnji dan. Inače, u Zavodu za javno zdravlje održan je danas niz sastanaka sa direktorima zdravstvenih ustanova, predstavnicima verskih zajednica, ali i sa grupom volontera, koja je iskazala želju da pomogne svojim sugrađanima u novonastaloj situaciji.

U poslednjih 24 sata dva uzorka su poslata referentnoj laboratoriji na analizu – rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić. On je kazao da se danas sastao sa direktorima zdravstvenih ustanova, Opšte bolnice i Doma zdravlja, radi preciziranja konkretnih radnji u slučaju pojave prvog obolelog. Takođe, aktuelna epidemiološka situacija bila je tema sastanka i sa predstavnicima verskih zajednica u Novom Pazaru, koji su, prema rečima Spahića, iskazali kooperativnost i spremnost da preduzmu sve mere kako bi verske zajednice funkcionisale uz minimalno angažovanje ljudi.  A gest neformalne grupe volontera, prema oceni doktorke Selme Biohorac je za svaku pohvalu.

”Ovakav vid ideja i doprinosa nam je dobrodošao u vanrednoj situaciji. Zavod za javno zdravlje još uvek odoleva svim izazovima koje nosi ova epidemiološka situacija, što ne znači da neće doći do iscrpljenja naših resursa i ta pomoć će nam biti jako potrebna”, rekla je doktorka Bihorac. Ona je kazala da su podršku pružile i privatne zdravstvene ustanove: dr Jasmin Nurković, Poliklinika Kajkuš, Poliklinika Grlica, Očna klinika Suljević, te istakla da je to primer kako svi treba da se ponašamo u ovakvim situacijama.

Doktor Fuad Ugljanin je pozvao građane, koji su nakon proglašenja vanrednog stanja dobili rešenje o kućnoj izolaciji da se putem telefona prijave Zavodu za javno zdravlje kako bi dobili preporuke o ponašanju u kućnoj izolaciji, koja, kako je istakao, podrazumeva ograničeno kretanje i ograničene kontakte. Za takve građane dostupno je pet telefonskih brojeva koji su istaknuti na sajtu i facebook profilu Zavoda za javno zdravlje.

S.Lj.

Podeli