DruštvoVesti

Ljajić: Tržišni inspektori kontrolišu apoteke i prodavnice

Kako bi zbog veće tražnje sprečili neosnovano podizanje cena, tržišni inspektori vanredno kontrolišu apoteke i prodavnice široke potrošnje. Od danas je u funkciji i poseban telefonski broj gde građani mogu da prijave eventualna poskupljenja u apotekama. Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je kako nije isključeno da ukoliko zloupotreba na tržištu bude i dalje, Vlada Srbije donese uredbu o privremenim merama zaštite tržišta po osnovu Zakona o trgovini.

Neke apoteke su neosnovano podigle cijene maski, alkohola, asepsola i drugih dezinfekcionih sredstava. Zato je i otvoren telefon 011 26 99 610, na koji će građani to moći i da prijave, od 7.30 do 22 sata.

A trgovine široke potrošnje u zemlji, i pored veće tražnje, dobro su snabdjevene. U cilju zaštite domaćeg tržišta, Vlada je privremeno zabranila izvoz osnovnih životnih namirnica, rekao je između ostalog gostujući na RTS potpredsjednik Vlade, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je ranije izjavio je da je Tržišna inspekcija počela intenzivan nadzor u apotekama zbog dojava i prijava građana da se u nekima od njih prodaju maske po cijenama znatno višim od uobičajenih

Ljajić je naglasio da će inspektori u akcijama pristupati kao prikriveni kupci, što je instrument kontrole koji je predviđen novim Zakonom o trgovini, rekao je i to da će biti javno saopštena imena onih koji po tom osnovu krše zakon.

A. Ni. / Agencije

 

Podeli