Društvo

Vijeće učenjaka o Džumi i drugim namazima u periodu pandemije

Vijeće učenjaka, je nakon sjednice održane u Rijadu, objavilo preporuku o načinu  sprovođenja Džume i drugih namaza u slučaju epidemije i drugih zaraznih bolesti.

U preporuci se navodi da je u slučaju epidemije  poželjno namaze obavljati u kućama, u skladu sa riječima poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

,, Ne dovodi se bolestan zdravome“ (Buharija i Muslim), kao i zbog riječi poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Ako čujete da se u nekoj zemlji pojavila kuga, nemojte u njoj ulaziti. A ako se ista pojavi u mjestu u kojem boravite, nemojte odatle izlaziti.“

,,Ako čovjek ne bude klanjao džumu, klanjaće umjesto nje podne četiri rekjata,, .

Suvejd es-Sekafi prenio rekavši: „Među delegacijom iz plemena Sekif bijaše i jedan čovjek koji je bolovao od lepre, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao verbalni ukaz da je od njega prihvatio prisegu, pa mu je naredio da se vrati.“ Predanje je zabilježio imam Muslim.

U preporuci se dalje navodi obaveza  poštovanja  instrukcija nadležnih  institucija kako bi se zaustavilo širenje bolseti.

Uzvišeni Allah je rekao: „Ako ti Allah dade kakvu nevolju, niko je osim Njega ne može otkloniti, a ako ti zaželi dobro – pa, niko ne može blagodat Njegovu spriječiti; On njome nagrađuje onoga koga hoće od robova svojih; On prašta i milostiv je.” (Sura Junus, 107.)

Izvor:

https://www.spa.gov.sa/viewfullstory.php…

Prijevod: Miralem M.

Podeli