Društvo

Simulacija suđenja za krivična dela motivisana mržnom

U okviru projekta ”Simulacija suđenja iz oblasti zločina iz mržnje za mlade pravnike jugozapadne Srbije”, koji realizuje nevladina organizacija ”Monitor”, uz podršku Sjednjenih Američkih Država održavaju se završne simulacije suđenja u OEBS-ovom trening centru u Novom Pazaru. Cilj je da se mladi pravnici, diplomirani pravnici i studenti, obuče za rešavanje slučajeva sa motivom mržnje.

S obzirom da, kako ocenju pravni stručnjaci, zločin iz mržnje nije dovoljno prepoznat od strane tužilaštva, policije, niti sudstva, realizacija ovakvog projekata, u čijoj završnici se obavljaju i simulacije suđenja za mržnjom motivisana teška krivična dela, od velikog je značaja za buduće nosiceo pravnih funkcija.

”U sklopu ovog projekta mi smo mlade pravnike obučili kako da se snađu u slučajevima gde imamo motiv mržnje po verskoj, nacionalnoj, rasnoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji ili nekom drugom motivu, koji je zaštićen tkz. članom 54 A našeg Krivičnog zakonika, takozvani zločin iz mržnje. Naime, od kada je uveden ovaj član 2012. godine, vrlo malo je presuda gde je primenjen, a svakako da smo imali takvih događaja, što podrazuemva teže sankcionisanje učinilaca. Mi smo organizovali obuku za mlade ovog dela Srbije da se izvešte i sutra, kada budu u praksi eventualno imali ovakvu situaciju, da mogu to da primene”, izjavio je predsednik NVO ”Monitor” Aleksandar Ivanović.

Da bi pravnici uspešno, profesionalno, kvalitetno i samostalno obavljali svoj poziv , smatra Dragana Aranđelović, neophodne su im veštine izrade ptavnih akata, savetovanja, intervjuisanja, poznavanje pravnog morala i pravnog profesionalizma, a upravo ta praktična znanja stiču na ovakvim treninzima.

”Pripremajući se za ove simulacije suđenja, koje predstavljaju krunu njihovog rada, ne samo tokom ovog treninga nego uopšte tokom njihovog studiranja, koje zaokružuju njihovo teorijsko i praktično znanje, oni su proživeli sve aspekte jednog pravnog problema i to znanje koje su usvojili je naučeno sa razumevanjem. Oni su morali sami da spoznaju šta je potrebno da nauče, da bi mogli da reše pravni problem. To znanje je naučeno sa razumevanjem i kao takvo trjanije je memorisano nego ono što se uči napamet”, rekla je doc. dr Dragana Aranđelović.

U okviru ovog projekta realizovano je ukupno 5 simulacija suđenja po različitim motivima mržnje, a mladi pravnici su imali priliku da budu u ulozi tužioca, sudije, svedoka i tako steknu praktična znanja. Sve simulacije su snimljene i dokumentovane, a najboljim učesnicima u nekoliko kategorija, po odabiru komisije biće dodeljena priznanja.

S.Lj.

Podeli