DruštvoVesti

Najtipičniji znaci korone – KAŠALj i blaga TEMPERATURA

INFEKCIJA virusom korona lako može da se pomeša za simptomima sezonskog gripa, ali ono što definitivno karakteriše novu zarazu je da u kliničkoj slici zaraženog dominiraju telesna temperatura malo iznad 37,5 Celzijusovih i kašalj. Od trenutka infekcije do pojave znakova oboljenja obično prođe tri dana, mada su registrovani i pacijenti kod kojih je ovaj period bio duži i od 14 dana.

Profesor dr Zoran Veličković, dugogodišnji epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Nišu, kaže za “Novosti” da virus korona ima sve simptome koji su tipični i za druge respiratorne infekcije, kao i grip:

Kod infekcije virusom gripa simptomi nastupaju naglo sa izrazito visokom telesnom temperaturom, bolovima u zglobovima i mišićima, javljaju se malaksalost, glavobolja. Međutim, u slučaju korone simptomi su dosta blaži i kod većine je reč samo o pojavi kašlja, temperature malo više od uobičajene.

Dok kod najvećeg broja inficiranih virus korona ne uzrokuje ozbiljne tegobe, kod drugih je klinička slika dramatičnija.

Dosadašanja praksa je pokazala da kod svega 15 odsto inficiranih virusom kovid-19, dolazi do teških simptoma koji zahtevaju intenzivnu negu – kaže Veličković. – Kod njih virus dovodi do otežanog rada pluća, bubrega i srca.

Priključivanje na veštačka pluća ili respirator potrebno je kod pet odsto zaraženih.

Opšte zdravstveno stanje je najveći faktor koji utiče na to kako će se posledice infekcije ispoljiti – napominje naš sagovornik. – Kod malog broja inficiranih dolazi do otkazivanja pluća, i to su pacijenti koji zahtevaju priključivanje na respiratore. Zato se i napominje, da bi oni koji zbog neke druge bolesti već imaju narušeno zdravlje, trebalo posebno da se paze i pridržavaju preporučenih mera prevencije.

ZDRAVI PRENOSIOCI

NE razboli se svako ko dođe u kontakt sa virusom kovid-19, ali i takve osobe su potencijalni prenosioci zaraze. Takve situacije je teže kontrolisati od onih kada se zna da je neko inficiran, pa se preduzmu mere izolacije.

U epidemiologiji postoji izraz “zdravi” nosioci virusa – kaže profesor Veličković. – To su osobe koje su inficirane, ali nemaju simptome bolesti. Zato se one ponekad nazivaju i “epidemiološke bombe”, i upravo iz tih razloga se ljudi koji su bili u kontaktu stavljaju pod mere nadzora.

 

Izvor: Novosti

Podeli