SvetVesti

U Idlibu uglavnom mirno od početka primirja

Posle postizanja sporazuma o primirju koje je u ponoć stupilo na snagu u sirijskoj provinciji Idlib, tokom noći bilo je uglavnom mirno i nijedna strana nije ozbiljno kršila primirje, prenosi Rojters.

U Idlibu uglavnom mirno od početka primirjaFoto: Umit Bektaš/Rojters

Predsednik Rusije Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Taip Erdogan, postigli su juče u Moskvi sporazum o prekidu vatre koji je u ponoć stupio na snagu.

Očevici su potvrdili da je u provincijama Alepo i Idlib i tokom noći bilo sporadične razmene vatre iz pešadijskog naoružanja i minobacača između sirijskih snaga i iranskih paravojnih formacija. U drugim delovima Idliba, pucnjava je utihnula, kažu meštani, a opozicioni političar Ibrahim al Idlibi je potvrdio da je tokom noći bilo uglavnom mirno i da ni jedna strana nije ozbiljno kršila sporazum.

“Svi su upozoreni da bi kršenje sporazuma o prekidu vatre s bilo koje strane bilo poziv za neposredan vatreni odgovor. Ovo je veoma krhko primirje”, upozorio je Al Idlibi.

Sirijski državni mediji nisu izveštavali o moskovskom sporazumu, a opozicija sumnja da će primirje potrajati jer nije ispunjen glavni turski zahtev da se sirijske snage povuku na linije bezbedne zone u Idlibu definisane rusko-turskim sporazumom postignutim u Sočiju još 2018. godine.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Umit Bektaš/Rojters

Podeli