Društvo

Počelo takmičenje ”Gradimo mostove znanja”

Na Državnom univerzitetu  u Novom Pazaru danas je počelo Međunarodno studentsko takmičenje pod nazivom  ,,Gradimo mostove znanja “, na kojem pored studenata ove visokoškolske ustanove učestvuju studenti građevinarstva i arhitekture iz    Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Kosovske Mitrovice, zatim Sarajeva, Zenice, Bihaća, Rijeke , Splita, Skoplja i Podgorice.

Akademci će se takmičiti   u  izradi maketa mostova,  koje će praviti od špageta. Prema pravilima takmičenja, pobeđuje ekipa čiji most od špageta  izdrži najveće opterećenje.

Na otvaranju ove značajne manifestacije rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Miladin Kostić  izrazio je zadovoljstvo što je broj učesnika veći nego prošle godine.

„Veoma je važno što  ćete moći da pokažete svoje znanje, čija vrednost raste ako se sa drugima deli, ali je još značajnije što ćete se upoznati i izgraditi  čvrste mostove prijateljstva“ – rekao je rektor Kostić.

U ime Grada Novog Pazara takmičare je pozdravio Rifat Redžović, koji je naglasio da će ovakve manifestacije uvek  nailaziti na podršku gradske uprave. Predstavnik Bošnjačkog nacionalnog veća doc. dr Hasim Mekić kazao je da je ovo potvrda da znanje i prijateljstvo ne znaju za granice.

Posle otvaranja manifestacije,  predstavnici firme „Baldini Studio International“ održali su stručno predavanje o novim trendovima u građevinarstvu i projektovanju, vodećim softverskim rešenjima i izazovima u ovoj oblasti.

Prema programu takmičenja, izrada mostova trajaće naredna dva dana, a u ponedeljak je predviđeno proglašenje pobednika i dodela nagrada.

Takmičenje, koje su pre devet godina pokrenuli studenti mariborskog Fakulteta za građevinarstvo, postalo je tradicionalno i međunarodno. Ova smotra znanja i veštine se drugi put za redom održava  na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Izvor: DUNP

Podeli