Društvo

DUNP: ”Gradimo mostove znanja”

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru od 6. do 9. marta održaće se  Međunarodno takmičenje pod nazivom ,,Gradimo mostove znanja”, na kome će pored studenata ove visokoškolske ustanove učestvovati akademci 13 univerziteta iz zemlje i okruženja. Svečano otvaranje manifestacije planirano je za sutra.

Ovo takmičenje  pokrenuli su studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru, a na Državnom univerzitetu održava se drugi put. Gosti Studentskog parlamenta Državnog univerziteta   biće studenti građevinarstva i arhitekture iz  Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Kosovske Mitrovice, zatim Sarajeva, Zenice, Bihaća, Rijeke , Splita, Skoplja i Podgorice. Akademci će se takmičiti u  izradi maketa mostova,  koje će praviti od špageta.

Studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru su višestruki pobednici ovog takmičenja.Prema utvrđenim pravilima, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari u gradnji mostova mogu da koriste samo špagete i lepak, primenjuju znanje i veštine stečene tokom školovanja, pre izrade makete sve tačno proračunaju , a najzanimljivije je da mostovi od jednog kilograma testenine mogu da izdrže težinu odraslog čoveka.

Izvor: DUNP

 

Podeli