DruštvoVesti

NVO traže pravdu za žrtve i podsećaju na zločin u Štrpcima

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava podsećaju na zločin koji je nad nesrpkim stanovništvom počinjen 1993. godine u mestu Štrpci, posebno naglasivši da porodice žrtava 27 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji.

U saopoštenju se između ostalog navodi da na neadekvatnost postojećeg zakonskog rešenja i njegovo diskriminatorno sprovodjenje već godinama ukazuju žrtve i njihova udruženja, FHP i druge organizacije civilnog društva.

’’Uprkos ozbiljnim primedbama domaćih i međunarodnih aktera, taj zakon još uvek nije promenjen, već je Ministarstvo za rad u avgustu 2018. godine izradilo Nacrt Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti koji zadržava diskriminatorna rešenja”, navodi se u saopštenju.

Kako navode ove nevladine organizacije, žrtve zločina u Štrpcima nevidljive su u službenoj politici sećanja u Srbiji, a, kako ističu,  jedan od retkih pozitivnih primera bio je kada je lokalna samouprava u Prijepolju podigla 2009. godine spomen-obeležje posvećeno devetorici ubijenih iz Prijepolja i dodelila simboličnu novčanu pomoć njihovim porodicama, dok lokalni zvaničnici učestvuju u organizaciji i govore na obeležavanju godišnjice otmice.

“Sve žrtve nesrpske nacionalnosti iz oružanih sukoba devedesetih godina ostaju nevidljive u praksama memorijalizacije na državnom nivou, koje se fokusiraju isključivo na srpske žrtve i glorifikuju ulogu vojske, kao i osudjene i neosudjene ratne zločince”, navodi se između ostalog u saopštenju.

 

 

Senada Kalić

Foto: Jelena Diković/dANAS

Podeli