Društvo

Otvaranje Balkanske omladinske škole

Povodom otvaranja projekta ”Balkanska omladinska škola” Udruženje ”Svetionik” organizovalo je svečanost u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Promociji jednog od najznačlajnijih edukativnih projekata Svetionika prisustvovali su predsednik Direkcije za Turke u dijaspori i srodne zajednice Republike Turske Musa Akdenis i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Balkanska omladinska škola prvi put je organizovana 2016.godine. Kroz ovaj projekat prošlo je ukupno 120 studenata,a polaznici sa iskutvom imaju samo reči hvale.

Ovogodišnja Balkanska škola, u partnerstvu sa Mrežom mladih okuplja 42 učesnika. Čestitke polaznicima uputio je prvi čovek Novog Pazara, Nihat Biševac. On je podsetio da grad poslednjih godina brojnim projektima podstiče razvoj obrazovanja i izrazio podršku u realizaciji ovakvih projekata.

”Želim da iskoristitie ovu priliku na pravi način, u šta sam siguran, pre svega za svoje lično usavršavanje, sticanje novih znanja, a sve to će doprineti razvoju našeg grada i lokalne zajednice uopšte”, kazao je Biševac.

U ime BNV potpredsednik Fuad Baćićanin je podsetio da je saradnja sa Turskom na polju obrazovanja počela još pre osnivanja Direkcije za Turke u dijaspori.

”Mladi i studenti moraju biti najbolji, najistaknutiji dio jednog društva . Oni su oni koji treba da upućuju starije kako i šta treba da rade”,rekao je Baćićanin.

”Znanje prestaje biti beskorisno kada to znanje počnemo koristiti kako bismo i drugima bili od koristi, a ne samo kao sredstvo za preživljavanje – rekao je osnivač Svetionika Muhamed efendija Demirović.

Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB)  je glavna državna institucija preko koje studenti drugih zemalja, pa i naše apliciraju i studiraju u Republici Turskoj. Svečanosti je prisustvovao i predsednik te turske organizacije Musa Akdenis, koji je pohvalio dosadašnju saradnju sa Svetionikom.

Balkanska omladinska škola predstavlja neformalni program obrazovanja koji nudi široku lepezu osnovnih znanja iz različitih oblasti humanističkih i društvenih nauka Program se sastoji i iz kreativnih radionica za samousavršavanje. Ciljna grupa su studenti osnovnih i master studija koji žele da prošire svoja znanja o svijetu i društvu. Vremenski interval trajanja programa je 3 meseca.

S.Lj.

Podeli