DruštvoVesti

Štrajk u školi “Avdo Međedović” zbog imenovanja novog direktora

Zaposleni i roditelji učenika, predvođeni bivšim direktorom Ahmedinom Đerlekom, sprečili su danas ulazak novoimenovanom vršiocu dužnosti direktora Safetu Smailoviću da uđe u krug Osnovne škole Avdo Međedović u Novom Pazaru. Zbog štrajka zaposlenih, koji su nezadovoljni tom odlukom ministra prosvete Mladena Šarčevića ali i zbog nedolaska dece, nastava u ovoj obrazovnoj instituciji danas se nije odvijala, a od sutra će se izvoditi skraćeno. Podršku zaposlenima dalo je I Bošnjačko nacionalno vijeće.

Okupljeni građani,  zaposleni i roditelji đaka na čelu sa bivšim direktorom  jutros od 7 sati zatvorili su sve kapije škole kako novoimenovani direktor Safet Smailović ne bi ušao u školu. Zbog najavljenog štrajka jutros od 8 sati, kada nastava počinje, dece skoro da nije ni bilo.

Novoimenovani direktor Smailović je  u pratnji predstavnika Školske uprave stigao  do škole na primoredaju dužnosti,  gde su ga sačekali zaposleni u školi, roditelji đaka i bivši direktor Ahmedin Đerlek, koji su mu onemogućili ulazak u objekat.

“Ministar prosvete Mladen Šarčević je ignorisao procedure i protivzakonito imenovao direktora koji nije ni učestvovao na konkursu. Školski odbor je odlučio da protiv ministra pokrene krivični postupak, i sve dok postupak bude u toku nećemo dozvoliti Smailoviću da uđe u školu”,rekao je između ostalog Đerlek.

Novoimenovani direktor Safet Smailović je medijima izjavio da je zbog dva neuspela konkursa u školi, Ministar Šarčević njega angažovao na šest meseci, kao privremeno rešenje.

Smailović je dolazak na posao najavio I sutra. Svoj politički angažman Smailović nije krio.

On je  na pitanja novinara  da li su tačni navodi njegovih protivnika da nije ni učestvovao na konkursu i da li je član Glavnog odbora Stranke pravde i pomirenja,  odgovorio potvrdno.

“Nisam učestvovao na konkursu i ponosim se članstvom u partiji”, rekao je Smailović novinarima.

Podršku zaposlenima dalo je I Bošnjačko nacionalno vijeće.

Predsednica Vijeća je nakon posete zaposlenima izjavila da je Bošnjačko nacionalno vijeće sa naročitom pažnjom pratilo konkurs i ustanovilo da je procedura protekla u skladu sa zakonom, te dodaja da je zbog potpunog izvođenja nastave na bosanskom jeziku ova škola ustanova od posebne važnosti za Bonjačke.

“Ministarstvo prosvete je donelo odluku o imenovanju direktora protivno volji kolektiva OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru koja je jedna od obrazovno-odgojnih ustanova od posebnog značaja za Bošnjake i u kojoj se kompletna nastava odvija na bosanskom jeziku. Mi tražimo da se poštuje zakonska procedura, jednoglasna volja nastavničkog vijeća i mišljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.“ – rekla je Curić.

BNV je i u svojim ranijim saopštenjima osuđivalo kako se kaže nezakonito imenovanje vršioca dužnosti direktora OŠ Avdo Međedović u Selakovcu.

Odgovore o situaciji u školi “Avdo Međedović” tražili smo i od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

 

Podeli