DruštvoEkonomija

Brže i jeftinije do papira za kuću: Počela rasprava o izmenama zakona o postupku upisa u katastar

Upis nekretnina u katastar trebalo bi uskoro da bude i brži i jeftiniji za građane. Skupština Srbije počela je u sredu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koji je podnela poslanica Srpske napredne stranke Katarina Rakić.

Izmene zakona treba da ubrzaju dostavu, poboljšaju dostupnost rešenja strankama i povećaju pravnu sigurnost u vezi sa konačnošću upisa, kao i da ubrzaju i pojeftine postupak upisa u katastar. Izmene zakona se donose kako bi se njegove odredbe uskladile i sa Zakonom o ozakonjenju, kao i sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Rakićeva objašnjava da će se ubuduće rešenje katastra dostavljati na tri načina, a jedan od njih je elektronskom poštom.

Sva rešenja koja se ubuduće budu donosila u katastru istog časa po potpisivanju će biti objavljena na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, što znači da će oni koji su predali zahtev za upis nepokretnosti, moći prema broju predmeta da ih pretražuju – rekla je Rakićeva. – Rok od 30 dana do pravosnažnosti će početi da teče kada rešenje bude objavljeno na sajtu.

Zakon predviđa i da se rešenje dostavi i putem poštanskog operatera, međutim, ukoliko poštar ne nađe stranku na adresi i ne uspe da uruči rešenje odmah pri dolasku, ostavlja obaveštenje da će svoje rešenje moći da preuzme u pošti, i to u narednih 15 dana, a ne u roku od 24 časa kako je sada predviđeno.

U katastru, prema podacima koje je iznela Rakićeva, radi 2.995 osoba na skoro 7,5 miliona stanovnika.

BEZ TAKSA

Stranke neće morati ni da podnose zahtev za upis – rekla je Rakićeva. – Neće morati ni da podižu rešenje za određenu vrstu zabeležbi i neće morati da plaćaju taksu.

 

Izvor: Novosti

Foto: P.Mitić

Podeli