DruštvoEkonomija

 Peti smo na planeti po IZVOZU METLI, zarada 6,6 miliona evra za godinu!

Planulo – S četkama i metlama naša zemlja je 2018. imala udeo od 5,5 odsto u svetskom izvozu, a ove proizvode najviše su kupovali Italijani, Nemci i Mađari

Srbija je po izvozu četki i metli na petom mestu u svetu i 2018. je na tim proizvodima zaradila 6,6 miliona evra, pokazuju podaci Svetske trgovinske organizacije.

Veću vrednost izvoza u ovom domenu od Srbije imaju samo Kina, Meksiko, Indonezija i Šri Lanka, dok je iza sebe daleko ostavila šestoplasirane SAD, sa 4,2 miliona evra.

Ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, kaže da vrednost izvoza četaka i metli iz Srbije ne treba potcenjivati. – Od 2012. do 2017. udeo Srbije u svetskom izvozu je smanjivan, sa 5,5 odsto u 2011. na 4,1 procenat u 2017, ali je zbog pada ukupne vrednosti svetskog izvoza sa 145,8 na 121,3 miliona evra i našeg povećanja na rekordnih 6,6 miliona opet dostignut udeo od 5,5 odsto svetskog izvoza. Uz maline, malo je proizvoda za koje se možemo pohvaliti da imamo udeo u svetskom izvozu veći od pet procenata – naglašava Zdravković i dodaje da vrednost izvoza četaka i metli ne treba potcenjivati pošto je to u potpunosti domaća novostvorena vrednost, koja sadrži domaću sirovinu i trošak radne snage.

On dodaje da je izvoz iz Srbije 3,6 puta veći od zbirne vrednosti zemalja koje nas okružuju. – Iz Srbije se izvozi dvostruko više četaka i metli nego iz Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva zajedno. Naši četkari i metlari vrede više od svih konkurenata iz džinovskih SAD – ističe Zdravković i dodaje da je Bački Petrovac srpski lider po proizvodnji četaka i metli.

Srpskim četkama i metlama najviše se čisti u Italiji i Nemačkoj jer su to zemlje u koje ide gro izvoza. Zatim po vrednosti uvoza srpskih četaka i metli slede Mađarska, Hrvatska, Švajcarska i Francuska, a na spisku od 39 zemalja uvoznica su i Ujedinjeni Arapski Emirati, Belorusija, Jordan, Nigerija, Maroko, Ekvatorijalna Gvineja, Kina, Uzbekistan…

 

Izvor: Kurir.rs/ Slavica Tomčić

Foto: Beta/Dragan Gojić

Podeli