PolitikaVesti

SDA: Novo rukovodstvo Asocijacije mladih i Organizacije žena u Sjenici

Na Izbornoj skupštini ogranka Asocijacije mladih SDA Sandžaka u Sjenici izabrano je novo rukovodstvo. Za predsednika Asocijacije mladih izabran je doktor stomatologije Orhan Rastić.
U izvršni odbor Asocijacije mladih izabrani su: diplomirani pravnik Delila Skalonjić, magistar inženjer arhitekture Belkesan Daglar, student Poljoprivrednog fakulteta Kemal Hodžić, student prava Džejla Papić, master učitelj Nermin Hasanović i student ekonomije Denis Rastić.
Na Skupštini je Usvojena Deklaracija ogranka Asocijacije mladih Stranke u Sjenici.
Obraćajući se prisutnim delegatima na Skupštini Asocijacije mladih, predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je čestitao izbor novom rukovodstvu  i istakao da je sjenička omladina danas pokazala sposobnost biranjem novog rukovodstva da se na legalan način zalaže za svoju budućnost.
„Današnji skup je vrlo važan posebno zbog trenutka u kojem se nalazimo, vi ste na najbolji moguću način kao civilizovani ljudi, kao intelektualci svjesni situacije u kojoj se nalazimo, našeg položaja kao naroda ovom Izbornom skupštinom dali najbolji odgovor čitavom svijetu da želite da budete organizovani i da na taj način kroz institucije sistema želite da obezbjedite sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost“ – zaključio je Ugljanin.

Ugljanin : Žene imaju veoma važnu ulogu u našem društvu

U Sjenici je takođe održana i Izborna skupština za organe Organizacije žena SDA Sandžaka za sjenički ogranak. Za predsednicu Organizacije žena jednoglasno je izabrana diplomirani vaspitač, Memnuna Ćatović.
U izvršni odbor Organizacije žena izabrane su: diplomirani inženjer poljoprivrede Emina Jahić, master profesor bosanskog jezika Maida Korać, profesor bosanskog jezika Zerina Ćućević, diplomirani pravnik Halida Camović, profesor razredne nastave Jasmina Gudžić i diplomirani sanitarni inženjer Minela Kalender.
Skupština je usvojila Deklaraciju ogranka Organizacije žena u Sjenici, koja sadrži 12 tačaka, za koje će se OŽ stranke u Sjenici zalagati, a kojom Sandžak vide kao teritorijalno – političku zajednicu ravnopravnih građana i naroda sa izvršnom, zakonodavnom i sudskom vlašću gde žene vrše najmanje 30% celokupne vlasti.
Također, deklaracijom se želi osigurati da na rukovodećim funkcijama u sistemu lokalne samouprave u Sjenici žene budu zastupljene sa najmanje 30 % saopšteno je iz SDA Sandžaka.
„Žene imaju veoma važnu ulogu u našem društvu, što pokazuje činjenica da je Stranka na svim važnim i odgovornim funkcijama povjerenje ukazivala upravo ženama“, zaključio je Ugljanin.
U svom obraćanju delegatkinjama Izborne skupštine, predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je istakao da su “žene uvijek bile stub sandžačkog društva i ideje za koju se ova stranka bori punih 29 godina”, stoji u saopštenju SDA Sandžaka.

 

Podeli