Društvo

92 godine duga istorija letenja

Avio kompanija Air Serbia, kao naslednica prve nacionalne avio kompanije Aeroput, koja je juče 15.februara, obeležila 92 godine od prvog leta.
Tadašnja nacionalna avio kompanija Aeroput obavila je let Beograd Zagreb 15. februara 1920. godine, nakon više od dve godine planiranja i prikupljanja sredstava za realizaciju do tad i dalje previše rizične ideje osnivanja društva za vazdušni saobraćaj. Let između Beograda i Zagreba je trajao 2 sata.
Za najbitniji momenat domace civilne avijacije je najzaslužniji pilot i aero-inžinjer Tadija Sondermajer pod čijom komandom se avion tipa Potez 29-2, nazvan simbolično „Beograd”, otisnuo u istoriju. Ni tadašnja visoka cena avio karata, ni strah putnika od letenja nisu predstavljali prepreke za dalji razvoj
Avio kompanija Air Serbia se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio kompanija na svetu koje i dalje posluju. Tokom svoje istorije nekoliko puta je menjala ime.
Air Serbia trenutno leti ka 61 destinaciji, a ove godine će svoju mrežu letova uvećati za još jednu liniju iz Kraljeva, kao i šest iz Beograda.
autor: Playtravel/GG

Podeli