Volite da putujete, a da NOVČANIK ipak ne ostane TANAK? Za OVE destinacije vam treba svega 12.000 DINARA!

Cene aranžmana za ove gradove variraju, ali uglavnom ne koštaju mnogo u poređenju sa onim što nude.

Svetski putnici dobro znaju koliko ih putovanja i uspomene sa različitih delova sveta oplemenjuju, a oni iskusni kažu da je to posebna investicija.

Iako nisu svi u mogućnosti da posete egzotične destinacije, putuju avionom ili borave u najboljim hotelima, turističke agencije su osmislile “badžet frendli” aranžmane, za svačiji ukus i džep.

Sve što je potrebno jeste da malo istražite ove gradove i ponude vezane za njih, a ovo su favoriti, koje možete posetiti autobusom za manje od 100 evra, odnosno, 12.000 dinara.

Istanbul

U proseku, najniža cena za aranžman koji podrazumeva prestonicu Turske, iznosi 95 evra. Kada su akcije, popusti i “last minute” ponude, cena ide naniže. Za 5, 6 dana putovanja moći ćete da uživate u čarima grada koji krije dve suprotne kulture, koji se i prepušta i opire modernizaciji, i u kojem svakodnevno cirkuliše 15 miliona ljudi.

Panoramsko razgledanje grada uglavnom uključuje Zlatni rog, Galata most, centar Taksim i jedinstveni Bešiktaš, a zatim sledi upoznavanje Hipodroma, Plave džamije, Aja Sofije, trgovačkog centra sa preko 5.000 radnji. Jedan od najlepših doživljaja u Istanbulu je krstarenje Bosforom. Ovo putovanje doneće vam više znanja i uspomena, ali i značajnu uštedu.

 

Budimpešta

Ovo je, možda, najposećeniji grad turista iz Srbije. Mađarska prestonica nam je veoma blizu, pa nije čudo što najčešće podrazumeva vikend ture, a sa druge strane, mogu se naći ponude za samo 79 evra. Mnogima je važno da, ako već putuju autobusom, ne presede u njemu 24 sata, tako da je putovanje u Budimpeštu idealna kombinacija lepote, praktičnosti i ekonomičnosti.

Kada dođete u ovaj grad, ne znate odakle da počnete, ali neka ustaljene ture uglavnom podrazumevaju panoramsko razgledanje grada: Trg Heroja, Operu, dvorac, Vajdhunjadi, Andraši bulevar, Ribarsku kulu. Naši turisti vole da prođu Srpskom ulicom, kao i ulicom Vaci, ali i da posete Srpsku crkvu. Krstarenje Dunavom i Tropikarijum su takođe neizostavni deo posete ovoj metropoli.

 

 

Prag

Zbog ovog epiteta, Prag je pun turista oko 14. februara, odnosno Dana zaljubljenih, ali ne prestaje da “živi” ni ostalim danima i mesecima. Ture za glavni grad Češke organizuju se svako malo, a najniža ponuda ide ispod 80 evra. Za pet magičnih dana u Pragu uspećete da vidite i iskusite gotovo sve njegove znamenitosti: najveći dvorac na svetu, najjeftinije pivo, Zlatni astronomski sat, komunistički bunker, tajnu radionicu alhemičara, zid Džona Lenona.

Češka ima oko sedam miliona stanovnika i nisku stopu nezaposlenosti, pa se tako u Pragu mogu sresti konobari, trgovci i vozači iz Slovačke, Ukrajine, Bugarske i drugih okolnih zemalja. Kada ogladnite, najbolje je da potražite “meni” koji čini nekoliko dnevnih jela, jeftinijih od 5 evra.

 

 

Bukurešt

Za tri dana u prestonici Rumunije potrebno je da izdvojite 60 evra, a i idealan je poklon za Dan žena. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju: u njemu se nalazi najveća zgrada parlamenta, kao i dvorac vladara Vlada Cepeša – jedan je od najlepših na svetu, a kroz njega prolaze i 2 velika bulevara (gradile su ih francuske i italijanske arhitekte) zbog čega se naziva “mali Pariz”.

Turisti najčešće posećuju retro bar “Bajsikleta”, i uživaju u rumunskim specijalitetima kakve su sarmale (jelo slično sarmama) ili mamagu, palenta sa sirom.

 

 

Sofija

Jedan dan u “biseru Bugarske” možda vam neće značiti mnogo, ali budući da izlet do njega košta samo 10 evra, složićete se da nemate šta da izgubite. Dvadeset i četiri sata vam nikada neće delovati ispunjenije nego kada se probudite i zaspite u svom gradu, a između toga boravite u drugoj državi.

Sofija se nalazi u podnožju planine Vitoše, koju skijaši obožavaju. Njena istorija je toliko bogata i raznovrsna, da se sa pravom svrstava u najznačajnije kulturne gradove Evrope. U jednome dosta podseća na Beograd: krase je široki bulevari, fensi butici i noćni život, a gradski prevoz koji odlično funkcioniše, spaja sve delove grada.

 

 

Izvor:

Foto: Profimedia/ilustracija

Podeli