Građani iskoristili “POSLEDNJI VOZ” da se ZADUŽE NA DUŽI PERIOD: Evo na koliko godina banke sada ODOBRAVAJU KREDITE

Od početka godine keš, refinansirajuće i potrošačke kredite banke mogu da odobre samo na period otplate od sedam godina, a dogodine na šest godina.

Građani su u decembru iskoristili poslednji voz da se zaduže na duži vremenski period, tačnije na osam godina, pokazuju podaci Udruženja banaka.

Podaci pokazuju da su potrošački krediti doživeli pravi bum. U decembru prošle godine, u odnosu na prethodni mesec odobreno ih je 10,4 odsto više. Za celu godinu taj rast je čak 40,7 odsto. Gotovinskih je u decembru odobreno 3,8 odsto više u odnosu na novembar, a za celu godinu 23,9 odsto više. Decembarski rast svih kredita stanovništvu iznosio je 9,5 odsto i oni sada duguju 1,054 biliona dinara.

I stanovništvo i privreda koriste prednosti niskih kamata i ubrzano se zadužuju. Ukupan dug prema bankama, i privrede i stanovništva, narastao je na 2,561 bilion dinara, što je 8,4 odsto više nego prethodne godine.

Veliko zaduživanje stanovništva, uz to i na duži period otplate, jer banke su listom keš zajmove odobravale na 10, a poneke i na 12 godina, ukazalo je na rizike. Naime, sa dugačkim rokovima otvara se mogućnost pozajmljivanja i većih iznosa.

Sa druge strane, logično je otplaćivati stambeni zajam ceo radni vek, ali nije logično trećinu radnog veka otplaćivati jedan gotovinski kredit.

Sve u svemu, ukupan dug stanovništva se povećao, a dug za keš i potrošačke kredite nadmašio je one za stambene.

 

 

Izvor:

Foto: Profimedia/ilustracija

Podeli