SvetVesti

Zbog napada u Idlibu u posljednja četiri dana raseljeno 90.000 civila

Napadi snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i saveznika bili su razlog da 90.000 civila u protekla četiri dana napusti svoje domove u Idlibu, zoni deeskalacije sukoba na sjeverozapadu Sirije.

Većina raseljenih ljudi smjestila se u kampovima nedaleko od turske granice dok su drugi utočišta potražila na područjima oslobođenim od terorista u turskim antiterorističkim operacijama.

Od januara prošle godine spas u blizini turske granice pronašlo više od 1,7 miliona ljudi. Uglavnom se radi o civilima iz južnih i jugoistočnih dijelova Idliba kao i zapadnog i južnog dijela Halepa.

Turska je od 2016. pokrenula nekoliko antiterorističkih operacija na sjeveru Sirije kako bi onemogućila formiranje terorističkog koridora: “Štit Eufrata” (2016.), “Maslinova grana” (2018.) i “Izvor mira” (oktobar 2019.).

Rasljeni civili teško pronalaze utočišta, s obzirom na to da su izbjeglički kampovi pretrpani, a nemaju ni potrebnu infrastrukturu. Na hiljade porodica treba humanitarnu pomoć.

Turska i Rusija su se u septembru 2018. dogovorile da Idlib postane zona deeskalacije sukoba u kojima su napadi izričito zabranjeni. Ali, više od 1.300 civila je ubijeno u napadima koje su od tada izvele režimske i ruske snage.

Proglašeno je primirje koje je u Idlibu trebalo početi nakon ponoći 12. januara, ali ga režimske i pro-iranske terorističke grupe nastavljaju kršiti.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli