Profesor Rizah Gruda ovogodišnji laureat nagrade “Amir Dautović”

Nagrada Amir Dautović, koju Kulturni centar Novi Pazar dodjeljuje po treći put, odlukom tročlane komisije pripala je Rizahu Grudi iz Novog Pazara za „ukupni doprinos afirmaciji identiteta Bošnjaka u Srbiji, posebno u Sandžaku, kao i kulture, tradicije i običaja Bošnjaka“, saopšteno je iz Kulturnog centra.

Nagradu „Amir Dautović“ ustanovlo je Kulturni centar Novi Pazar, u avgustu 2017. godine, u znak sjećanja na profesora bosanskog jezika i književnosti, rahmetli Amira Dautovića.

Po uzoru na njegov rad i zalaganje, ovu nagradu Kulturni centar dodjeljuje za afirmaciju kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz književnost, novinarstvo i ostale javne sadržaje) / pod ovim se podrazumijeva i materijalna i nematerijalna kultura, predstavljanje grada Novog Pazara kroz pojedinačno i grupno djelovanje na polju obrazovanja, kulture i sl. izvan grada (Ambasadori Novog Pazara) u minuloj godini.

Nagrada je jedna i nedjeljiva, sastoji se od Plakete i novčanog iznosa od 45.000 dinara.

Svečana dodjela nagrade ovogodišnjem laureatu profesoru Rizahu Grudi biće upriličena u četvrtak, 6. februara 2020. godine, u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19h.

A. Ni.

Podeli