Kako selfi utiču na raspoloženje?

Društvene mreže se previše fokusiraju na naš fizički izgled i to najviše dotiče mlade žene…

“Pritisak” društvenih mreža tera korisnike da na svojim profilima postavljaju savršene fotografije. A stalna potraga za savršenom “fotkom” može da ima negativan uticaj na samopouzdanje i mentalno zdravlje.

Sajt Bright Side je istraživao ovu temu i došao je do zaključka, da editovanje fotografija pre postavljanja na mrežu ima mnogo komplikovaniji uticaj na nas nego što možemo da zamislimo.

Selfi kvari raspoloženje

Fotografisanje selfija spada u aktivnost koja ljudima kvari raspoloženje i obeshrabruje ih. Društvene mreže se previše fokusiraju na naš fizički izgled i to najviše dotiče mlade žene. Dobar selfi je odličan način da ostavite dobar utisak na ljude na društvenim mrežama, ali – da li je to zdravo?

Otkriveno je da se posle dužeg fotografisanja selfija devojke mogu osećati anksiozno i nesigurno. Neke od njih se posle postavljanja selfija onlajn mogu osećati i manje privlačno.

Ljudi žele da budu savršeni

Ne morate biti profesionalci da biste znali da koristite program za retuširanje fotografija. Aplikacije sa ugrađenim filterima će sve uraditi umesto nas. Neke od njih su smešne i zanimljivije za upotrebu, dok su one druge u stanju da potpuno promene vaš lični opis. Kada se fokusirate na to da izgledate savršeno i neodoljivo u tuđim očima, potpuno zaboravite na prirodnu lepotu koju posedujete.

Retuširanja fotografija – ozbiljan problem

Editovanje fotografija pre postavljanja na mrežu podstaknuto je raznim nesigurnostima i nezadovoljstvima. Nezadovoljni ste, jer imate višak ili manjak kilograma, nervira vas vaš oblik tela, koža, kosa ili bilo koja druga stvar na vašem telu za koju mislite da nije dovoljno lepa. Ta osećanja se mogu pogoršati, ako nastavite da konstantno gledate savršene fotografije drugih, koje su pre objave verovatno fotošopirali do perfekcije.

Ni veliki broj lajkova ispod nove fotografije neće doneti mnogo zadovoljstva onima koji se već osećaju neprijatno u svojoj koži. To ih samo može navesti da postavljaju još više editovanih fotografija, kako bi održali svoju idelnu sliku za javnost, dok im u stvarnosti to stvara osećaj intenzivne anksioznosti.

Posledice po mentalno zdravlje

Veoma je važno pomenuti da društvene mreže ne izazivaju nedostatak samopouzdanja i mentalne poremećaje – ali mogu gurnuti korisnike bliže tim stanjima. Ako se često poredite sa drugima i ako ste nezadovoljni sobom, vrlo je moguće da ćete to raditi i na platformama poput Facebook-a i Instagram-a.

Fokusirajte se na sebe, a ne na druge

Ponekad je bolje izaći iz aplikacije i posvetiti pažnju nečem drugom. Pronađite novi hobi ili aktivnost koja će zauzeti veći deo vašeg slobodnog vremena i samim tim vam odvratiti pažnju od fotografija na mrežama. Dugoročna sreća se ne gradi unutar njih.

Srbija danas / Telegraf / foto: Profimedia

Podeli