Društvo

Dečije odeljenje dobilo ultrazvučni aparat

Dečije odeljenje novpazarske Opšte bolnice dobilo je dugo očekivani ultrazvučni apart, koji će, prema oceni pedijatara, u značajnoj meri unaprediti rad na tom odeljenju. Ultrazvučni aparat marke Simens dobijen je u saradnji sa ministrastvima zdravlja i pravde u okviru prošlogodišnjeg konkursa Ministrastva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

Na zahtev Opšte bolnice ovaj savremeni aparat stigao je na Dečije odeljenje. Prema rečima direktora dr Meha Mahmutovića savremeni ultrazvučni aparat sa tri sonde će ubrzati rad da odeljenju, i što je najbitnije, unaprediti dijagnostiku različitih oboljenja kod dece, a istovremeno će se rasteretiti rad u Dijagnostičkom centru.

”Dečije odeljenje je vrlo opterećeno brojem pacijenata. Trenutno su svi kapaciteti popunjeni, mnogo je teško bolesne dece na ovom odeljenju. Većina te dece do kraja sprovodi lečenje na ovom odeljnju i ovakav ultrazvučni aparat je od velike važnosti”, kaže direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović.

Ultrazvučni aparat će, kako se najavljuje, za par dana biti u funkciji. Dečije odeljenje do sada nije imalo ultrazvuk zbog čega se, ističe načelnica dr Hadija Toković, kompletna dijagnostika obavljala u Dijagnostičkom centru. Sada će ta medicinska procedura biti kraća.

”Ultrazvuk abdomena vrlo često nam je neophodan. Doktorka koja je u smeni sada će moći i to da odradi. Ne moramo čekati, ne moramo zvati pripravnog radiologa da dolazi od kuće da bi se odradile dijagnostičke procedure. Samim tim ćemo nama, odnosno deci, ubrazti dijagnostiku i rasteretiti Radiološku službu. Imao tri pedijatra koji će da rade ultra zvuk kardiologije, može da se gleda i ultrazvuk kukova, tako da će deca kompletno biti obrađena boravkom na Dečijem odeljenju”, rekla je načelnica dr hadija Toković.

Sličan ultrazvučni aparat pre nekoliko meseci dobilo je i Interno odeljenje novopazarske Opšte bolnice.

S.Lj.

Podeli