DruštvoVesti

Novi pravilnik bolje štiti turiste: Veći depozit brine male agencije

Novi  nameti turističkim agencijama, koji su zaživeli 1. januara kada je stupio na snagu Pravilnik o garancijama putovanja, ne bi trebalo da dovedu do njihovog zatvaranja, ali će u većoj meri štititi putnike.

I dok su pojedina udruženja najavljivala sunovrat malih agencija, jer će im zbog novog Pravilnika navodno biti teško da obezbede minimalne uslove za poslovanje, stručnjaci za turizam, ipak tvrde da do toga neće doći.

Od početka ove godine turističke agencije, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, moraju na računu da imaju određen depozit, što će nadležni inspektori proveravati svakog meseca. Za male agencije visina tog depozita biće oko 2.500 evra, a za velike čak četiri puta više. I dok se male agencije sada bune protiv novih nameta, pojedini stručnjaci smatraju da je to minimum da bi neko uopšte mogao da posluje.

Uslovi poslovanja su takvi, Pravilnik je definisan i taj iznos je bio jedini mogući kriterijum, jer su nadležni hteli da to bude mnogo više novca – objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Država je krenula u tu priču, kroz osiguranja, depozite i garancije putovanja i nama su kroz pregovore u najvećem delu bile vezane ruke. Ipak, uspeli smo da smanjimo visinu depozita, jer je bilo planirano da to bude od nekoliko desetina hiljada evra. Insistirali smo i da to ne budu trajni depoziti, već operativni, da taj novac može da se koristi, ali da na kraju meseca on bude na računu. To će umnogome olakšati rad agencija, ali i doneti delimično rešenje za naplatu potraživanja.

Do kraja januara, sve turističke agencije, koje su imale licencu i mogle da rade kao turoperateri, moraće da pribave nove, na osnovu Pravilnika, koji ih sada svrstava u četiri kategorije. Svaka od ovih kategorija turističkih agencija imaće različite iznose garancije putovanja i depozita. Određeni su i limiti pokrića za osiguranja, u slučaju zatvaranja agencije ili nemogućnosti realizacije aranžmana.

Iznos osiguranja za prvu grupu biće 200.000 evra, za drugu 250.000, treću 350.000, a za četvrtu 400.000 evra – kaže Seničić. – Nivo osiguranja za male agencije je bio 300.000 evra, a sada je manji, pa su i oni očekivali da će im biti premije manje, što se nije desilo, a rizik se nije promenio. Visina premije je stvar osiguravajućih kuća i tržišta. Sigurno je da će turističke agencije imati povećane troškove poslovanja, ne znam hoće li se to u većoj meri odraziti i na poskupljenje aranžmana od nekoliko procenata, ali je bilo najava malih agencija da neće moći da nastave sa radom kao organizatori putovanja.

UKRUPNjAVANjE ZA OPSTANAK

NOVI pravilnik doneo je i uslov da onaj na koga se vodi licenca organizatora turističkih putovanja, više ne može da bude neko mimo ove struke. Tako, jedna od obaveza je i znanje stranog jezika na visokom B2 nivou, visoka stručna sprema, poslovni prostor i najmanje tri godine zvaničnog rada u turizmu. Moguće je da će, zbog novih nameta, doći i do ukrupnjavanja agencija, pa će se nekoliko malih spojiti možda u jednu veću, kako bi ostali na tržištu.

 

 

Izvor: Novosti

Foto A. Stanković

 

Podeli