KulturaVesti

Arheološka istraživanja na Bedemu obeležila godinu u Muzeju “Ras”

 

U novopazarskom Muzeju “Ras” prezentovani su rezultati i aktivnosti projekata koje je ta ustanova kulture realizovala u godini na izmaku na teritoriji najvećeg grada regije Sandžak.

Prema rečima direktora Muzeja “Ras” Fuada Baćićanina, najznačajniji među projektima u godini na izmaku bila su arheološka iskopavanja severne tabije – Bedema novopazarske tvrđave.

“To je zbog otkrića do kojih smo došli najveći, najznačajniji i sigurno projekat decenije. Prilikom istraživanja pronađeni su dokazi koji ukazuju na drugačiju istoriju grada i čitave regije. Na osnovu do sada najznačajnijeg otkrića, početak gradnje kule mogao bi biti početak treće decenije 17. veka, a i pre. Najraniji period gradnje kule mogao bi biti 1618. godina na osnovu pronađenog novčića, mađarskog srebrnog dinara iz tog perioda. Otkriven je i tipični osmanski objekat izgrađen pre nego što je građena tabija. U jednom hodniku, između severnog zida i ostatka kasarne iz vremena sultana Abdulaziza, pronašli smo 133 đuleta, ali to nije konačan broj, jer nismo uspeli sva da ih izvadimo”, rekao je Baćićanin.

Značajni projekti realizovani su uz pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), rekao je Baćićanin.

“TIKA je pomogla u nabavci mnoge opreme pa i one za digitalizaciju knjižnog blaga. TIKA je donirala kompletan nameštaj za potrebe Muzeja ‘Ras’ u Novom Pazaru. Dobili smo nove vitrine, stolove, stolice, police, ormare, postamente za izlaganje rukopisa, police za izlaganje građe, ali police za biblioteku Muzeja. Takođe Muzej je dobio i računare, laptopove, fotoaparat, LCD televizore i sve neophodno za bolju prezentaciju kulturne baštine”, rekao je Baćićanin i podsetio da je u Muzeju opremljena i osnovana biblioteka “15. jul”.

Na kraju prezentacije premijerno je prikazan spot sevdalinke “Zaplakala Šećer Đula u izvođnju pijeniste Adema Mehmedovica i soliste Mubere Škrijelj, u okviru projekta koji se realizuje sredstvima Ministarstva kulture, BNV-a i grada Novog Pazara “Umjetnička izvedba sandžačke sevdalinke”

Prezentaciji rada Muzeja “Ras” pored zaposlenih u ustanovama kulture prisustvovali su predstavnici Gradske uprave Novog Pazara, Skupštine grada i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Anadolu Agency / A. Nićiforović

Foto: Muzej Ras

Pogledajte spot…

 

Podeli