DruštvoVesti

Tokom 11 dana napada u Idlibu poginulo 86 civila

Najmanje 86 civila poginulo je u napadima koji su intenzivirani od 15. decembra u sirijskom gradu Idlibu.

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) navodi da je u napadima od 15. do 25. decembra na naselja na jugu Idliba smrtno stradalo 86 osoba.

Među poginulima je i 21 maloljetnik i 18 žena. SNHR smatra da su 42 osobe poginule u napadima koje su izvele snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a 44 u ruskim napadima.

Iz SNHR-a navode da su mete režimskih i ruskih snaga bile škole, zdravstveni centri i tržnice. Dodali su i da je izvedeno najmanje 248 napada barel bombama. Zračni napadi u Idlibu su zaustavljeni u četvrtak.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji. Od potpisivanja sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi. Od početka prošlog mjeseca do danas na tom području je poginulo 217 osoba.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli