SvetVesti

U posljednja dva dana iz Idliba izbjeglo 25.000 civila

Asadov režim, Rusija i grupe koje podržava Iran pojačale su napade na Idlib, a to potvrđuje i podatak da je u posljednja dva dana iz Idliba prema turskoj granici izbjeglo oko 25.000 civila.

Ovu informaciju potvrdio je šef Koordinacije za djelovanje u Siriji Muhammed Hallaj. Prema njegovim riječima, s obzirom da zračni i kopneni napadi još uvijek traju, tačan broj izbjeglih nije moguće utvrditi, no zasigurno se radi o najmanje 25.000 ljudi.

Najviše civila domove je bilo primorano napustiti u Marratinnumanu, a u toj regiji Assadove snage su dva dana prije preuzele kontrolu nad najmanje 15 sela.

Hallaj navodi kako je od početka novembra, zbog napada na Zonu deeskalacije sukoba u Idlibu, svoje domove napustilo najmanje 205.000 civila. Ističe kako su mete napada bolnice, škole, džamije, centri civilne zaštite.

“Na ovaj način se želi spriječiti povratak”, kazao je Hallaj.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli