Kultura

Lik i djelo Ismeta Rebronje

U organizaciji Društva za bosanski jezik i književnost u Novom Pazaru održano je veče posvećeno liku i delu novopazarskog književnika, Ismeta Rebronje. Događaju su prisustvovali profesori srpskog i bosanskog jezika, književnici i studenti, a o delu Ismeta Rebronje govorili su Nadija Rebronja i Enes Halilović.

Ljubav prema književnosti i književnost kao profesionalno opredeljenje nasledile su ćerka i unuka Ismeta Rebronje. Njegova ćerka pesnikinja i univerzitetska profesorka književnosti Nadija Rebronja podseća da su u povodu obeležavanja deset godina od smriti Ismeta Rebronje na prostoru bivše Jugoslavije, pa i šire organizovana razna obeležavanja.

”Bilo je književnih večeri, tematskih brojeva časopisa, priloga u raznim listovima, magazinima. U Luksemburgu je održan jedan skup po tom pitanju, čak i na jednom vrlo uglednom festivalu u Panami je jedan manji omaž, u vidu nekoliko pesama prevedenih na španski, održan tim povodom. Tako su se stvari poklopile da kod nas u Novom Pazaru se ništa organizovalo pa je nekako ovo prilika da se nadoknadi”, rekla je Nadia Rebronja.

Prema rečima književnika Enesa Halilovića, delo Ismeta Rebronje karakteriše originalnost tema. Pisao je o prapostojbini čovekove kulture, o temama iz slovenske mitologije, a tretirao je i šire političke, društvene i kulturne teme.

”On je inače bio borac protiv provinscijalizma u kulturi. Mislim da je u poeziji dostigao najveći nivo. Mada, ima jednu veoma originalnu knjigu kratke proze koja se zove ”101 priča”. Možda je to nejgovo najbolje prozno delo koje je ostavio, a neka dela su objavljena i posthumno. Bilo bi zanimljivo kad bi neko napravio izbor iz njegovih pesama”, kazao je Halilović.

Halilović izražava nadu da će se i mlađi književni kritičari baviti književnim stvaralaštvom Ismeta Rebronje, te ističe da ostaje otvoreno pitanje u kojoj meri će se Rebronjina pezija implementirati u obrazovni sistem kako naše zemlje, tako i Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

S.Lj.

Podeli