DruštvoVesti

Obeležen 10.decembar Međunarodni Dan ljudskih prava

U svetu je danas obeležen Dan ljudskih prava a cilj njegovog obeležavanja je da se skrene pažnja narodu sveta na Univerzalnu dekleraciju o ljudskim pravima kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava. Kao članica Ujedinjenih nacija Republika Srbija nastoji da doprinese unapređenju tolerancije, jednakosti i ravnopravnosti i da obezbedi zaštitu ljudskih prava jer se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.  Međunarodni Dan ljudskih prava obeležava se još od 1950.godine kada ga je zvanično proglasila Generalna Skupština Ujedinjenih nacija. Ovaj datum je simbolično odabran za međunarodni dan ljudskih prava kako bi podsetio na datum kada je potpisana univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948.godine.

Kako se o ljudskim pravima i njihovom ostvarivanju prvenstveno, govori i bori širom sveta, tako se za njih zalažu i vladin i nevladin sector u Novom Pazaru. Grad Novi Pazar je multietnička sredina a lokalna samouprava i sada kao i pre posvećuje punu pažnju za negovanje i poštovanje kako kolektivnih tako i pojedinačnih prava.  Član Gradskog veća Fevzija Murić kaže da su ljudska prava prioritet i da nema zdravog društva i zdrave sredine ako su građani nezadovoljni, odnosno obespravljeni. “Ono čemu smo dali prioritet jesu marginalizovane grupe, pre svega prioritet smo dali onima koji su n a bilo koji način ugroženi, pojedinačno ili kolektivno, tako da su u brojnim projektima lokalne samouprave, po ovom pitanju, uvrštene izbeglice, raseljena lica, romska populacija, mladi , ženska populacija i sve one grupe koje su ugrožene”, kazao je Murić.

Danas se mnoge organizacije bave borbom za zaštitu ljudskih prava. Neke od njih su, konkretno u Novom Pazaru, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i manjina i Kulturni centar “DamaD”.  Sandžački odbor za zaštitu ljudska prava i sloboda  konstatuje da se, na žalost,  ljudskim pravima u Srbiji još uvek ne pridaje onakav značaj kakav ona zaslužuju a iz Kulturnog centra “DanaD” naglašavaju da još uvek  ljudska  prava nisu u potpunosti dosegnuta i praktikovana u svakodnevnom životu.

Međunarodni dan ljudskih prava danas je obeležen nizom akcija širom Srbije kroz koje je rečeno da je borba za ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava večita borba ali je i ocenjeno da su ona ipak, u odnosu na protekle decenije, danas ipak na zavidnom nivou.

B.V.

Podeli