Politika

SDP: ”Žene u politici”

”Žene u politici” tema je tribine koju je, u danima aktivizma organizovao Forum žena Sandžačke demokratske partije. O ovoj temi govorile su prve odbornice u lokalnom parlamentu Novog Pazara, ali i gošće iz Beograda, predstavnice svih nivoa vlasti. Tribina je privukla pažnju velikog broja pribadnica lepšeg pola, a organizovana je uz punu podršku i muškog dela rukovodstva Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru.

”Politika na okolnost unapređenja života i naša svakodnevnica na okolnost naprednije politike – rečenica je kojom bi se moglo opisati učešće žena u politici”,  rekla je odbornica Skupštine grada Novog Pazara, Senada Leković. U ime organizatora, gošće i goste je pozdravila predsednica Foruma žena Sandžačke demokratske partije Azamela Papić. Naglasivši da je žena stub svakog društva, ona je rekla da je forum žena SDP-a formiran sa misijom da doprinese razvoju stvaralačkih kapaciteta, afirmaciji rodno zasnovanih prava, ali i da prikaže snagu koju Sandžačka demokratska partija ima.

”Želimo da pokažemo vrednosti kojima se ponosimo, čuvamo ih i negujemo u našim porodicama i zajednici. Vodi nas želja da život učinimo boljim, lakšim, dostojanstvenijim. Verujemo da naš doprinos političkom životu uvek nadilazi vidljive parametre, jer je žena stub svakog društva”, rekla je predsednica Foruma žena SDP-a Azamela Papić.

O ženama u politici govorile su i žene sa različitih nivoa republičke vlasti: direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović direktorka Turističke organizaciej Srbije Marija Labović; poslanica u Narodnoj skupštini Nataša Mihailović, poslanica u Skupštini Vojvodine Rajka Vujović i članica Gradskog veća beogradske opštine Vračar Mirjana Mitrović.

”Svoju priliku da se ostvarim na upravljačkom mestu dobila sam upravo od Rasima Ljajića, a da tada nisam bila uopšte član stranke. Nije nužno da ste član stranke da nekom možete da dokažete da ste vredni i da možete da date rezultate. Po tome se naša stranka razlikuje od drugih”, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

”Pre 10 godina kada sam se učlanila u SDPS to sam učinila zato što me privukao stav, način rada i ideologija našeg predsednika Rasima Ljajića i pokazalo se da nisam pogrešila”, poručila je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

”Odgovornost, posvećenost, uvažavanje i poštovanje su vrednosti predsednika stranke Rasima Ljajića. On to što živi, što su njegove vrednosti, on to i pokazuje u svom svakodnevnom radu. Nema boljeg mesta za ono što mi pokušavamo danas ovde da kažemo i uradimo od Ljajićeve stranke u kojoj svako ima šansu da se pokaže”, istakla je na tribini u Novom Pazaru narodna poslanica u Skupštini Srbije Nataša Mihailović.

Na tribini su govorile žene koje su ličnim primerom, kroz politiku, pokazale da mogu da budu primer onoga što žele da vide u svetu, svojoj zemlji i svom gradu. Svoja politička iskustva podelile su i prve odbornice Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru Šerifa Preljević i Ulfeta Demčović, ohrabrujući pripadnice lepšeg pola da se politički angažuju i daju doprinos stvaranju povoljnije klime za život u miru i dijalogu.

Ohrabrujuće poruke prisutnim damama za aktivno uključivanje u politiku uputili su i predsednik Sandžačke demokratske partije Nihad Hasanović, direktor SDP-a Muzafer Dragolovčanin i član Gradskog veća i visoki stranački funkcioner Mirsad Jusufović.

Na tribini je zaključeno da Sandžačkoj demokratskoj partiji pristupa sve veći broj žena, jer tu vide otvorenu mogućnost da stvari menjaju na bolje i da se njihove ideje uvažavaju. Da u toj stranci žene nisu samo kvote, i da nikada to nisu ni bile, potvrđuje podatak da jedino Ljajićevu poslaničku grupu u republičkom parlamentu 40 odsto čine žene.

S.Lj.

 

Podeli