Novopazarskom Domu zdravlja 3,5 miliona

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar uručio je ugovore o finansiranju i realizaciji projekta usmerenih na unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 83 doma zdravlja u ukupnoj vrednosti od 2,3 miliona evra. Dom zdravlja u Novom Pazaru dobio je tri ipo miliona dinara za Službu za zdravstvenu zaštitu žena.

“U Novom Pazaru radi će se na unapređenju zdravstvene zaštite žena i mnogo lakše, nego do sada,  otkrivaće se rak grlića materice”, objasnio je direktor Doma zdravlja dr Ervin Ćorović.

Primarni cilj grantova je unapređenje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite, odnosno bolja briga za zdravlje stanovništva.

Sprovođenje projekta prema planu trebalo bi da počne u decembru  i da traje 12 meseci, a finansijska sredstva su obezbeđena u okviru drugog projekta razvoja zdravstva Srbije Ministarstva zdravlja i Svetske banke.

Ministar Lončar kazao je da je konačno došlo vreme da se sve stvari koje nisu bile dovoljno dobre promene i poprave.

“Od 1. januara ćemo da krenemo ozbiljno da menjamo stvari, da bude bolje i za vas i vaše zaposlene i pacijente. Mi od 1. januara više nećemo imati nijedan razlog da ne pristupimo tome i da menjamo”, kazao je Lončar.

Naveo je da su uvek postojali određeni razlozi zbog čega to nije urađeno, među kojima je i to da domovi zdravlja nisu pripadali Ministarstvu, već lokalnim samouprava.

“Od 1. decembra vi ste deo jedinstvenog sistema i više ne postoje razlozi da se ne uspostavi sistem koji će biti na dobrobit svih i da se ne iskoristi sve što se može iskoristiti”, kazao je Lončar.

Obraćajući se predstavnicima domova zdravlja koji su dobili grantove, Lončar je izneo očekivanje da se sredstva najbolje iskoriste, odnosno da ih iskoriste tačno za ono za šta su tražili.

“Nemojte da se brukamo i da ne bude tako i da to krene na neku drugu, treću stranu. Unapred vam kažem, nemojte to radite, jer ćemo to strogo kontrolisati i to zato što želimo rezultat i da vide ljudi da smo ozbiljni da kada se sledeći put budu nudila neka sredstva kažu ovo su pouzdani partneri koji ono što obećaju i za šta konkurišu, to i urade”, istakao je ministar.

Dodao je da će sličnih projekata biti sve više te da iz tog razloga bi danas dodeljene ugovore trebalo shvatiti kao test.

“Nikakve pare ne padaju sa neba i da bismo došli do ove cifre od dva miliona i 300.000 evra uopšte nije bilo lako, bilo je potrebno da se stekne poverenje i nije bilo planirano da 83 projekta dobije, već manje, ali smo zamolili i pošto smo se i ranije pokazali kao pouzdan partner, dobili smo za sve projekte koji su ispunjavali uslove”, kazao je.

Prema njegovim rečima, koliko god država da daje i ulaže u zdravstvo, nikada neće biti dovoljno, jer zdravstvo je takav sistem u koji uvek mora da se ulaže i uvek ima nešto novo što treba da se uradi.

“Suština je da želimo da se skoncentrišemo na preventivu, jer ako se na vreme bavimo nekim problemom, sutra nećemo imati komplikacije, najgora stvar je kada se bavimo komplikacijama, to znači da ništa nismo uradili na preventivi pa nam se ta komplikacija stvorila”, kazao je ministar.

Tanjug/RTVNP

Podeli