DruštvoVesti

Upozorenje stručnjaka: Više od milion objekata u Srbiji ne bi izdržalo potres jačine od šest stepeni

Više od milion objekata u Srbiji ne bi izdržalo zemljotres jačine od šest stepeni po Rihterovoj skali, upozoravaju stručnjaci. Jedna od najvažnijih mera zaštite od zemljotresa jeste gradnja objekata koji su seizmički zaštićeni, kao i jačanje institucija koje će uspeti da snize rizike i posledice zemljotresa. Međutim, u Građevinskoj komori Srbije ističu da kod nas ima bar milion objekata koji su građeni „na divlje“ ili su dosta stari i dotrajali, pa nisu zaštićeni od potencijalnih potresa.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije navodi da je veliki broj objekata kod nas građen sa materijalima sumnjivog kvaliteta.

„Mi smo nakon zemljotresa u Skoplju 1963. godine počeli da gradimo zgrade koje mogu da izdrže jačinu zemljotresa od sedam Rihtera, tako da imamo dosta bezbedne objekte. I ova novija naselja u Vojvode Stepe, zatim Beograd na vodi — to su sve bezbedni objekti. Naš problem je nelegalna i stara gradnja i tu u Srbiji imamo oko milion objekata koji nisu seizmološki zaštićeni, jer nisu građeni po odgovarajućim standardima, a materijali za gradnju su vrlo često nabavljeni na crno. Te zgrade i kuće bi mogle da stradaju ako bi došlo do zemljotresa od šest i više Rihtera. Takođe, bile bi ugrožene i okolne građevine, jer bi ove nebezbedne na njih mogle da se obruše“, objašnjava Rodić za „Informer“.

izvor: Novosti online

foto: CNN

Podeli