Snažan zemljotres pogodio Grčku: Potres jačine 6,1 Rihtera sa epicentrom na Kritu, zgrade na ostrvu evakuisane

Epicentar zemljotresa lociran je u morskom području severozapadno od Krita.

Snažan zemljotres jutros je pogodio Grčku u 8:25, odnosno 9:25 po lokalnom vremenu, kada je zabeležen potres jačine 6,1 stepen Rihtera, 258 kilometara južno od Atine, saopštio je Geodinamički institut Nacionalne opservatorije u Atini.

Epicentar je bio na 20 kilometara južno od ostrva Antikitera, između ostrva Krit i Kitera, na dubini od 71 kilometra, prenosi Katimerini.

Zemljotres se osetio u Atici i Peloponezu.

U razgovoru za televiziju SKAI, predsednik grčkog seizmološkog zavoda i profesor geologije Eftimios Lekas je rekao da je zemljotres imao veliku žarišnu dubinu i istakao da će doći i do naknadnih potresa.

Rekao je i da se potres ne može dovesti u vezu sa zemljotresima u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Za sada nema informacija o šteti, ali vatrogasna služba na Kritu je u pripravnosti, prenosi Katimerini.

Zemljotres se dogodio dan nakon snažnog i razornog potresa u Albaniji, od 6,4 stepena po Rihteru, u kojem je poginulo najmanje 25 osoba.

Zgrade na Kritu i univerziteti evakuisani su rano jutros. Prema prvim informacijama, zemljotres je bio snažan i osetio se se širom Grčke. Za sada, međutim, još nema preciznih informacijama o tome koliko je podrhtavanje tla trajalo. Grci su u strahu od novih zemljotresa koji bi, kako se pribojavaju, nakon Krita mogli da pogode i kopno.

 

 

Izvor:  Novosti online/ Agencije

Foto: EMSC

Podeli