Društvo

U BNV ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA SANDŽAKA

Centralna manifestacija povodom Dana Sandžaka, večeras je upriličena u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Bogat program otvoren je svečanom akademijom.

Predsjednica Vijeća, Jasmina Curić, u svom obraćanju govorila je  o novijoj historiji naroda Sandžaka, gdje je istakla da 20. novembar zauzima posebno mjesto jer je tog dana potvrđena jedna od važnijih historijskih činjenica .

,, Narodi Sandžaka vijekovima  žive u slozi, harmoniji i miru . Na taj način zajednički grade  svoju budućnost. Dan Sandžaka je nacionalni blagdan Bošnjaka i svih građana Sandžaka, te predstavlja jedan od najsvjetlijih perioda u modernoj historiji sandžačkih naroda. Bošnjaci su jedan od autohtonih naroda Sandžaka koji se danas susreće sa mnogobrojnim izazovima. Bošnjaci su narod koji ima mnogo neriješenih pitanja i nagomilanih problema u Srbiji i nezadovoljan je sa svojim položajem. Mi se ne slažemo sa ovakvim stanjem i naša je obaveza i dužnost da učinimo sve napore da ga promijenimo. Nažalost, danas organi i institucije države u kojoj živimo negiraju bosanski jezik i Bošnjake kao narod, negiraju genocid i druge zločine počinjene nad Bošnjacima u Bosni i Sandžaku. Ovaj dan je i međunarodni dan prava djeteta, pa koristim priliku da svoj djeci poželim sretan Dan  i uspjeh u ostvarivanju svih dječijih prava.  Posebno želim svoj djeci da ostvare prav  koje stiču rođenjem, a to je pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku, koje na žalost neki roditelji oduzimaju svojoj djeci i na taj način učestvuju u promeni nacionalnog identiteta djeteta .“ – rekla je predsjednica  BNV, Jasmina Curić.

Nakon svečane akademije, održana je i dodjela nacionalne nagrade Pero Ćamila Sijarića. Nagradu ove  godine dijele književnici Redžep Nurović i Hajro Ikić.

Programima  su prisustovali brojni  gostiju iz javnog i kulturnog života Sandžaka te gosti iz udruženja Bošnjaka koji žive u Turskoj.

Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli , Dan sjećanja i 28. septembar, Dan Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju poklanja i sjećanju na 13. i 14. august 1917. godine kada je donijeta Sjenička rezolucija, kao i na 25, 26. i 27. oktobar 1991. kada je sproveden referendum o autonomiji Sandžaka.

Podeli