DruštvoVesti

Čestitku povodom Dana Sandžaka uputila Asocijacija nezavisnih intelektualaca – Krug 99

Čestitku povodom Dana Sandžaka uputio je i predsJednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 Sarajevo, Adil Kulenović.

“Upućujem vam izraze dubokog poštovanja i iskrene radosti na upornom očuvanju tradicije obilježavanja odluka Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (Zavnos) i nepopustljivog narodnog samoodređenja Bošnjaka i svih građana Sandžaka do danas. Izazovi dalje izgradnje autonomije Sandžaka u savremenim okolnostima su još složeniji i odlučujući u stabiliziranju miraZapadnog Balkana u cjelini. Ona može biti i važan oslonac obnove istinski demokratske Republike Srbije koja će samo kao takva moći da odbaci zablude prošlosti i prihvati odgovornost za historijske stranputice koje su nanijele toliko zla svim narodima i građanima na ovim prostorima. Reciprocitet u međudržavnim odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, kao norma internacionalnog prava, ne može ostati samo puko načelo, već čvrsta volja i politički program za generisanje trajnog mira, razumijevanja i ravnopravnostisvakog građanina i naroda u našim suverenim državama i slobodarskim društvima”, navodi se u čestitki.

U čestitki Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 navode kako su srećni zbog nagrade prof. dr. Senadinu Laviću

“Želeći svim Bošnjacima i svim građanima i narodima sretan Dan Sandžaka istinski se radujemo današnjim svečanostima, kulturnim manifestacijama i priznanjima zaslužnima. Posebno smo obradovani  da je Bošnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost odlučio da nagradu za Promociju bošnjačke nauke, kulture i umjetnosti za 2019. godinu dodijeli prof. dr. Senadinu Laviću, koji je i naš član. Taj simbolički gest neka označi vrijeme svestranog tkanja duhovnog narodnog jedinstva kojem granice nisu međe u tumačenju i razumijevanju koliko naše prošlosti, kulture, nauke i umjetnosti, toliko još više putokaza pred bespućjima i izazovima budućnosti. Uvjeramo vas da nagrađeni neće iznevjeriti takva vaša i naša očekivanja čak i onda kada bude, samo naizgled, u manjini”, vaodi se u čestitki povodom Dana Sandžaka Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99.

A. Ni.

Podeli