DruštvoVesti

EU PRO: Uručen sertifikat o sprovođenju projekta GIS u Novom Pazaru i Tutinu

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici uručio je gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu i predsjedniku opštine Tutin Kenanu Hotu sertifikat o sprovođenju partnerskog projekta dvije opštine o saradnji na razvoju Geografskog informacionog sistema, u okviru projekta “GIS kao alat za unapređenje konkurentnosti”. Nosilac projekta za koji je sredstva obezbjedio EU PRO u partnerstvu sa Vladom Srbije, a čija je vrijednost preko 140 000 eura je Grad Novi Pazar.

Ovim projektom EU pruža podršku procesu uvođenja i razvoja Geografskog informacionog sistema kroz nabavku softvera i hardvera, kao i druge računarske opreme. Tako će se lokalnim samoupravama omogućiti da na jednom mjestu prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj, donose odluke i raspolažu resursima.

Biševac je dodao da je projekat značajan za lokalne samouprave Novog Pazara i Tutina, građane, ali i sve investitore jer će realizacijom projekta biti obezbjeđen kompletan uvid u katastar podzemnih instalacija.

Projekat Novog Pazara i Tutina, koji će ove dvije lokalne samouprave sufinansirati sa blizu 22.000 eura, usmjeren je na unapređenje postojećeg i uspostavljanje integrisanog GIS-a, dok će analiza prostornih i drugih podataka i izrada specijalizovanih aplikacija omogućiti bolje upravljanje postojećim resursima.

A. Ni.

Podeli