DruštvoVesti

Novi Pazar partner USAID-a u borbi protiv korupcije

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je  Memorandume o razumevanju sa gradonačelnicima šest gradova i opština (Niš, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Novi Pazar, Žabalj i Stari grad) u cilju jačanja napora u borbi protiv korupcije i razvoja transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti. Uz šest novih partnera, USAID sada sarađuje sa 13 lokalnih samouprava na unapređenju transparentnost i većem učešću javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Prema prošlogodišnjem istraživanju sprovedenom na čitavoj teritoriji Srbije, korupcija je jedna od glavnih briga građana Srbije. Istraživanje je pokazalo da 57odsto građana smatra da je korupcija rasprostranjena u Srbiji i da ima veliki uticaj na društvo. „Verujemo da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije jer su najbliže građanima“, izjavio je direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa.

“Neki od osnovnih principa reforme javne uprave su veća transparentnost i inkluzivnost građana u donošenje politika. Jedino tako stvaramo veće poverenje građana u ovo što radimo i podižemo kvalitet odluka koje se donosi. Zadovoljstvo mi je da je USAID odlučio da raspiše i drugi javni poziv opštinama i gradovima i da opštine imaju tu vrstu podrške kako bi se unapredilo dobro upravljanje širom Srbije“, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

USAID će nastaviti da pruža pomoć lokalnim samoupravama, nezavisnim nadzornim institucijama i novoosnovanim odeljenjima za suzbijanje korupcije u sudovima i tužilaštvima u okviru svog četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čiji je ukupni budžet 8,5 miliona dolara.

 

Senada Kalić

Podeli