DruštvoVesti

Seoski turizam kao perspektiva poljoprivrednih gazdinstava

Novi Pazar je ekonomski, trgovački kulturni i sportski centar Sandžaka. Oduvek je je važio za izuzetno zanimljivu turističku destinaciju, a u poslednje vreme predstavlja i odličnu destinaciju za razvoj seoskog turizma, za šta ima itekako velike potencijale. Perspektivu u ovoj poljoprivrednoj grani vide i poljoprivrednici sjeničkog kraja.

Diplpmirani inženjer iz  stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Safet Vesnić objašnjava da je na području Novog Pazara registrovano  oko 3000 poljoprivrednih gazdinstava i pored osnovne delatnosti kojima se bave, seoski turizam predstavlja dobru osnovu za proširenje aktivnosti na gazdinstvima gde mogu prihvatiti goste, kao i da prodaju svoje poljoprivredne proizvode.

Meštani sela u sjeničkoj opštini ističu da je za razvoj seoskog turizma potrebno više ulaganja, ali vide perpektivu i u ovoj poljoprivrednoj grani. Kako kažu , Pešterska visoravan poseduje prirodne lepote , koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Safet Vesnić je u Dugoj Poljani održao predavanje poljoprivrednicima, koji su informisani o higijeni muze krava i proizvodnji kvalitetnog i mikrobiološki ispravnog mleka, jer će se uskoro mleko plaćati na osnovu broja mikroorganizama i broja somatskih ćelija u mililitru mleka. U Draževiću Vesnić je obišao Udruženje poljoprivrednika gde ih je savetovao o pravilnoj  Ishrani krava u zimskom periodu.

Podeli