”Jugo uvek okreće na buru”

U Narodnoj biblioteci ”Dositej Obradović” održana je promocija knjige višestruko nagrađivane autorke Laure Barne. Njen roman ”Jugo uvek okreće na buru”, privukao je veliku pažnju čitalačke publike na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

”Ovo je roman pisan rukom ispisanog pisca, vrlog poznavaoca fabule i sintakse i nekoga ko ume da vodi čitaoca kroz čitav roman na različitim nivoima”, rekao je književnik Aleksandar Maksim Popović na promociji u Novom Pazaru.

Ovaj, u osnovi ljubavni roman otvara pitanja: može li se biti posvećen drugom a ostati svoj, može li se beskompromisno voleti i koliko se daleko može otploviti u odnosu u kojem jugo okreće na buru.

”Pošto sam ja provela deo svog života na Mediteranu i znam šta znači jugo i bura, znam da je jugo jedan veoma specifičan i slojevit vetar, koji ima sve moguće vrste gradacije emocija, a bura je ta koja sve raznese ili postavi na prava mesta. Nisam mogla bolji naslov da nađem osim juga i bure za jednu mediteransku knjigu kao što je ova”, objasnila je autorka Laura Barna.

Pripovedač, prozni pisac, romansijer i esejista, Laura Barna je višestruko nagrađivani autor. Njene priče i eseji prevedeni su na mađarski, slovački, poljski i engleski. Član je Udruženja književnika Srbije, a njena dela se mogu naći u novopazarskoj gradskoj biblioteci.

S.Lj.

 

Podeli