SvetVesti

U pograničnom gradu Tel Abyad se normalizuje situacija

Nakon obustave protivterorističke operacije Turske pod nazivom “Izvor mira” situacija se normalizuje. Iz pograničnog grada Tal Abiad za Radio televiziju Novi Pazar javlja se reporter Jusuf Emin.

“Pogranični civili se vraćaju, a turske i ruske vojne snage istažuju da li su i dalje prisutni teroristi. Nakon sastanka predsednika Republike Turske Redžepa Taipa Erdogana i predsednika Rusije Vladimira Putina saopšteno je da je potpisan istorijski ugovor borbe protiv terorizma. Erdogan je njavio i zajedničko delovanje oružanih patrola Turske i Rusije protiv pripadnika terorističke organizacije YPG/PKK-a. Erdogan je i najavio vraćanje oko milion civila u Siriju, a dvojica predsednika su se složila da u ovom regionu treba da vlada sigurnost i mir”, kazao je Emin u javljanju za radio televiziju Novi Pazar.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan postigli su danas dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije, koji zahteva povlačenje kurdskih boraca celom dužinom sirijsko-turske granice.

Sporazum daje kurdskim borcima još 150 sati, počevši od sutra popodne, da se povuku sa preostalih područja duž 440 kilometara tursko-sirijske granice.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad oblastima u koje je ušla od pokretanja ofanzive na Siriju, preneo je AP.

Putin i Erdogan su se, takodje, dogovorili da njihove trupe vrše zajedničke patrole pograničnog područja.

 

 

Podeli