DruštvoVesti

Štetnosti nezdrave ishrane kod dece

 O nezdravoj i nepravilnoj ishrani u poslednje vreme govori se dosta a mnogo više svakog meseca oktobra koji je upravo posvećen zdravoj ishrani. Stručnjaci kažu da bi najveća pretnja zdravlju ljudi tokom narednih 20 godina mogla  da bude loša ishrana, koja za stanovništvo planete predstavlja veću opasnost od alkohola, droge i cigareta zajedno.

Istraživači za poljoprivredu i ishranu smatraju da je nekvalitetna ishrana najveći krivac za nastanak bolesti širom sveta. Zbog toga će zemlje u razvoju biti pogođene posledicama kao što su: povećanje broja obolelih od srčanih bolesti, kancera, infarkta i dijabetesa. Zato lekari, naročito pedijatri, apeluju na roditelje da uvode zdavu ishranu deci još od najranijeg doba kako bi kasnije stekli naviku da se tako hrane.

“Nezdrava ishrana je već odavno postala jedan od gorućih problema u svetu. Telo pamti ono što od hrane unesemo u njega i vratiće  nam za to”, kaže pedijatar dr Biljana Đerković. Prekomerna telesna težina i gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti samo su neke od posledica nezdrave ishrane, naglašava ona. Organizam je tempiran i automatizovan na svoj način. Reaguje na svaku promenu. Kada se hrani pravilno i redovno organizam će imati optimalan rad, otporan na klimatske promene i uvek će biti u najboljoj formi. Kada se nezdravo hrani, organizam se stalno buni i ne može da trpi poteškoće koje rezultira takva hrana. Posledica toga je izloženost mnogim bolestima.

Dr Đerković kaže da na našem području upravo zbog nezdrave i nepravilne ishrane ima veliki broj evidentirane gojazne dece koja imaju već ozbiljnih zdravstvenih problema. Savetuje im da se u njihovim rančevima, pored knjiga, nađe i kutija u kojoj će biti spakovana jedna jabuka ili banana, šargarepa, parče crnog hleba a da ne posežu za brzom hranom sa roštilja, što na žalost i rade. Još jednom je uputila apel roditeljima da su oni ti koji mogu uticati na zdravlje svoje dece.

B.V.

Podeli