Kultura

Peti književni susreti nacionalnih manjina ”Femili”

Peti književni susreti nacionalnih manjina u Srbiji ”Femili”, počeli su sinoć svečanim otvaranjem u Narodnoj biblioteci ”Dositej Obradović”. U ovogodišnjim susretima učestvuju književnici 6 nacionalnih manjina: bošnjačke, makedonske, mađarske, hravtske, slovačke i rusinske nacionalne zajednice.

Učesnici susreta su Ana Ilijoska Bogić, Atila Szabo Palocz, Josipa Dević, Zdenka Valent Belić, Saša Sabadoš i Mevluda Melajac. U ime organizatora prisutne je pozdravio bibliotekar i književnik Enes Nikšić, a susrete je otvorila predstavnica bošnjačke nacionalne zajednice književnica iz Novog Pazara Mevluda Melajac.

”Čast mi je što na ovim Petim susretima književnika nacionalnih manjina u Srbiji predstavljam Bošnjake. Želim vam da se lepo provedete u našem gradu, da ponesete lepe uspomene i dobru energiju iz našeg grada u kome ćete sresti mnogo ljudi velikog srca”, rekla je Melajac.

S obzirom da Novi Pazar i Sadžak, kao i Vojvodinu krasi lepota različitosti, ovakvi književni susreti, dobra su prilika za nove kontakte i unapređenje kulturne saradnje različitih nacionalnih zajednica – kažu učesnici.

Književni susreti nacionalnih manjina ”Femili” jedinstveni su na Balkanu. Za pet godina okupili su 40 pisaca iz 12 različitih nacionalnih zajednica. Organizuje ih Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Novog Pazara.

S.Lj.

Podeli