Održan okrugli sto „Novi Zakon o lobiranju“

„Novi zakon o lobiranju – izgradnja lokalnih samouprava i podizanje svesti javnosti“  bila je tema okruglog stola koji je održan u Novom Pazaru.  Izlagač na okruglom stolu, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić govorio je  o zakonskim okvirima, pravilima, registru i evidenciji u vezi sa lobiranjem. On je izrazio očekivanja  da će i ovaj prvi zakon doneti korist kod donošenja opštih pravnih akata.

„Postojaće obaveza sada i za funkcionere i službenike , kako ne centralnom tako i na lokalnom novou da prijave kontakte sa lobistima bilo da je reč o posrednicima koji zastupaju nečije tuđe interese, ili da je reč o grupama i firmama koje zastupaju sopstvene ineterse. Biće ipak veoma teško vršiti kontrolu tog zakona jer su neformalni kontakti mogući uvek. Za one koji se odluče da idu zaobilazno biće veoma teško da se utvrdi da su to i učinili.“ , objasnio je Nenadić.

Pitanje lobiranja u vezi donošenja pojedinačnih odluka je nešto što je urađeno u pojedinim zemljama, ali  kod nas još uvek nije.

Zakon o lobiranju postavlja pravilo da lobista mora da se obrati pisanim putem funkcioneru ili službeniku koji radi na donošenju nekog propisa,da objasni za koga radi i koji je akt u pitanju. Kasnije i lobista i službenik moraju o tome da izveste Agenciju za borbu protiv korupcije.

Pojavljuje se i registrovani lobista kao zanimanje i registar istih će biti javan i postojaće na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Svaki lobista moraće da prođe obuku i ispuni određene uslove.

Ovaj događaj je organizovala Transparentnost Srbija u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije , a uz podršku Misije OEBS-a . Učestvovali su predstavnici lokalnih vlasti Novog Pazara, Raške, Vrnjačke Banje i Nove Varoši, nevladinih organizacija i medija.

Okrugli sto sa temom o novom Zakonu o lobiranju pored Novog Pazara biće održan i u Novom Sadu, Nišu , Šapcu i Beogradu.

A.M.K.

Podeli