Društvo

Žene žive i na selu

U okviru kampanje za osnaživanje žena u ruralnim sredinama, i u Novom Pazaru održana je tribina pod nazivom ”Žene žive i na selu”. Kampanja se realizuje uz podršku predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, kao i Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Adela Medović iz Sebečeva uspela je da prebrodi sve prepreke i osnuje sopstveni biznis. Bavi se pčelarstvom i voćarstvom. Uspela je kaže, jer je nastavila porodičnu tradiciju. Ono što joj predstavlja problem je nedostatak komunalne infrastrukture.

S ciljem da se čuju problemi žena ruralnog područja, ovakve tribine, počev od 8.marta, predhodno su organizovane i u: Subotici, Kikindi, Zaječaru, Požarevcu, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Vrbasu.

”Na osnovu ovoga što sam ja imala priliku da čujem, to je pre svega: loša infrastruktura, otežano pronalaženje radnog mesta, teže ostvarivanje prava na penziju, u jako malom procentu žene su nosioci poljoprivrednog gazdinstva i slično”, rekla je koordinatorka projekta ”Žene na selu”, Maja Mišković.

Nedostatak infrastrukture, razuđenost sela, nemogućnost blagovremene edukacije su, po mišljenju predsednice Skupštine grada Ifete Radončić, ključni problemi žena na selu u novopazarskom kraja.

”Žene na selu su u mnogo težem položaju. Treba im pružiti šansu da se dokažu na svim poljima u kojima one to mogu i stvoriti im uslove kako bi mogle svoje potencijale da iskoriste i pomognu svojoj porodici, zajednici i društvu uopšte”, rekla je Radončić.

Ekonomsko osnaživanje žena kroz žensko inovativno preduzetništvo, osnaživanje žena u borbi protiv porodičnog nasilja, kao i ohrabrivanje žena da učestvuju u preventivnim zdravstvenim pregledima, teme su i ove tribine održane u Novom Pazaru. Kako je najavljeno, zaključci sa ovakvih skupova ućiće u razmatranje prilikom donošenja zakonskih rešenja, kojima se mogu unaprediti uslovi života i ženama na selu.

S.Lj.

Podeli